28 Σεπ 2012

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το τραμπολίνο?

Πολλοί επαγγελματίες, αλλά και γονείς, χρησιμοποιούν το τραμπολίνο σαν μέσο εκπαίδευσης ή /και ψυχαγωγίας για τα μικρά τους. Έρχονται, όμως, τώρα Αμερικανοί γιατροί και προειδοποιούν για την επικινδυνότητά του, οπότε πρέπει να γίνεται χρήση με πολύ προσοχή... Την είδηση την διαβάσαμε στο www.healthyliving.gr

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το τραμπολίνο (trampoline) μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική ενασχόληση για τα παιδιά που συγχρόνως γυμνάζει το σώμα. Αλλά τώρα, Αμερικανοί γιατροί προειδοποιούν ότι το τραμπολίνο μπορεί να γίνει αιτία τραυματισμού για τα παιδιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι μόνο στις ΗΠΑ περί τα 98.000 άτομα τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης του τραμπολίνο, πολλά εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά. Έτσι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ζητά από τους παιδιάτρους να αποθαρρύνουν τη χρήση τραμπολίνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν επάνω στο τραμπολίνο βρίσκονται περισσότερα από ένα άτομα. Η ομάδα του πιο «υψηλού κινδύνου» φαίνεται να αφορά τα παιδιά κάτω των πέντε ετών τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά – το 48% των τραυματισμών στη συγκεκριμένη ομάδα αφορά κατάγματα και εξαρθρώσεις.

Η δρ Μισέλ ΛαΜποτζ που ήταν εκ των συγγραφέων της νέας έκθεσης της Ακαδημίας τόνισε ότι «οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν επάνω στο τραμπολίνο ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η τοποθέτηση διχτυού γύρω από το τραμπολίνο δεν μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού».

Ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόροι – μετά από ένα άλμα η πτώση στο τραμπολίνο είναι πιθανό να προκαλέσει τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης με καταστροφικές συνέπειες, σημειώνουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας.
Κανόνες στη χρήση του τραμπολίνο

Ύστερα από τα παραπάνω, πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σχετικά με τη χρήση του τραμπολίνο. Για παράδειγμα, το τραμπολίνο είναι πιο σωστό να τοποθετείται επάνω σε μια μαλακή επιφάνεια όπως το γρασίδι παρά σε μια σκληρή όπως το μπετόν. Είναι επίσης σημαντικό να μπαίνει γύρω του δίχτυ ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση το δίχτυ ασφαλείας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ώστε να μένουν τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.

Περισσότερα από τα μισά ατυχήματα σε τραμπολίνο συμβαίνουν ενώ την επίβλεψη των παιδιών έχει ένας ενήλικας, ωστόσο η τοποθέτηση εκπαιδευμένων επιβλεπόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...