23 Οκτ 2012

H μουσική αναπτύσσει τον εγκέφαλο

Τα παιδιά ακούν μουσική από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν ακομα είναι έμβρυα στην μήτρα.
Η μουσική βοηθάει τους νεύρωνες του εγκεφάλου να αναπτυχθούν και σχετίζεται άμεσα με την ομιλία. Στους ενήλικες η μουσική μπορεί να μειώσει την πίεση, και να ρυθμίσει τους καρδιακούς παλμούς.

Πολλά νοσοκομεία σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν καθιερώσει να παίζουν μουσική στο θάλαμο των νεογνών και ειδικότερα των πρόωρων στην μονάδα εντατικής φροντίδας!

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική βοηθάει τα μωρά αυτά να αναπτυχθούν γρηγορότερα, να κερδίσουν βάρος, και αποχωρήσουν συντομότερα από τον θάλαμο φροντίδας.

«Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη βιολογία της μουσικής», λέει ο νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Μάρκ Τράμο που συνεχίζει: «Ο εγκέφαλός μας, αποτελούμενος από εκατομμύρια νευρώνων, ενεργοποιείται όταν ακούμε μουσική. Οι νευρώνες απλώνονται σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων των ακουστικών κέντρων, τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό ημισφαίριο.

Αυτά τα «κυκλώματα» μπορούν επίσης να εμπλέκονται στη μνήμη, την προσοχή, στα συναισθήματα, στη γλώσσα αλλά και στον κινητικό έλεγχο! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μουσική είναι μια προπόνηση για το μυαλό μας»

Αλλά κατά πόσον η μουσική μπορεί να ενισχύσει το μυαλό των παιδιών μας; Σε μία έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χωρίστηκαν τρία τμήματα από 30 παιδιά: το ένα γκρουπ έκανε μαθήματα πιάνου και μαθηματικά, το άλλο υπολογιστές και μαθηματικά και το τριτο έκανε μόνο μαθηματικά.

Στο τέλος των τεσσάρων μηνών, το πρώτο γκρουπ είχε τις καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά. «Το πιάνο θεωρείται ότι ενισχύει το μαθηματικό μυαλό καθώς η μουσική περιλαμβάνει δείκτες, κλάσματα κι αναλογίες της σκέψης στο χρόνο και στο χώρο»

Να σημειώσουμε ότι παλιότερη έρευνα είχε αποδείξει ότι οι ενήλικες που άκουγαν Μότσαρτ είχαν καλύτερη επίδοση στα παζλ, αλλά τότε δεν είχε ελεγχθεί αν υπάρχει συσχέτιση με τα μαθηματικά και τις επιδόσεις των μαθητών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...