14 Νοε 2012

Θωρακίστε το παιδί σας από τα πειράγματα στο σχολείο



Η παιδική ηλικία μπορεί να θεωρείται «αθώα», ωστόσο είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή αρκετών παιδιών. Τα πειράγματα και τα αστεία από τα άλλα παιδιά έχουν διαφορετική επίδραση σε κάθε παιδί. Κάποια παιδιά δείχνουν να το διασκεδάζουν, άλλα παιδιά όμως δείχνουν να καταπιέζονται. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ, ΔΑΔ και όχι μόνο, αποτελούν συχνότερα το αντικείμενο του πειράγματος από άλλα παιδιά και γενικότερα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα προσαρμογής, σύμφωνα με μελέτες.


Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας (ή το μαθητή σας, εάν είστε δάσκαλοι) να τα βγάλει πέρα. Πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων των παιδιών αυτών, είναι οι περιορισμένες κοινωνικές τους δεξιότητες. Συχνότερα παραδείγματα είναι η αποφυγή της βλεματικής επαφής, η υπερκινητικότητα, το γεγονός ότι παίρνουν τα πάντα τοις μετρητοίς και η αδυναμία κατανόησης των εκφράσεων του προσώπου και των χεριών των άλλων ατόμων. 

Ένα πρώτο βήμα λοιπόν που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μάθουν στο παιδί τους να διατηρεί βλεματική επαφή με το συνομιλητή του. Αρχίστε με μικρές συζητήσεις και εφόσον «κατακτήσει» το παιδί αυτή τη δεξιότητα, δοκιμάστε και με μεγαλύτερης διάρκειας συζητήσεις.

 Προσπαθείστε να του δείξετε άμεσα τον τρόπο να γίνει πιο κοινωνικό. Αυτό μπορεί να γίνει μαθαίνοντάς του να χαιρετάει τους φίλους του λέγοντας «καλημέρα», «γεια», «τι κάνεις», «αντίο» κτλ. Εξηγείστε του γιατί πρέπει να μάθει να λέει «ευχαριστώ», «παρακαλώ», να ζητάει συγνώμη ή να ζητάει το λόγο, αντί να διακόπτει απότομα το συνομιλητή του. 

Πολλοί γονείς ακολουθούν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού: ζητούν από το παιδί τους να αγνοήσει το πρόβλημα, λες και αυτό θα επιλυθεί από μόνο του. Αυτή η τακτική είναι λάθος. Δώστε του να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει λάθος, ώστε να μπορέσει να διορθωθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πάψει ν’ αποτελεί το πρώτο υποψήφιο θύμα για πειράγματα. Εάν κάπου δεν τα καταφέρνει, μην επιμείνετε. 

Ωθήστε το παιδί ν’ ασχοληθεί με δραστηριότητες στις οποίες τα πάει καλά, ώστε να μπορεί ευκολότερα να ενταχθεί στο σύνολο. Περιγράψτε του τις δικές σας δυσκολίες από τα παιδικά σας χρόνια και τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίσατε.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα των παιδιών με ΔΕΠΥ είναι ότι συχνά ο αυθορμητισμός τους μεταφράζεται ως επιθετικότητα από ταάλλα παιδιά.


Θα πρέπει λοιπόν να μάθετε στο παιδί να περιορίζει τις αντιδράσεις του. Μην προσπαθήσετε να του ζητήσετε να φερθεί σαν ενήλικας. Αυτό απλά δεν πρόκειται να γίνει. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να μετράει για παράδειγμα μέχρι το πέντε πριν αντιδράσει. Έτσι δίνει κάποιο χρόνο στο συνομιλητή του να ολοκληρώσει αυτό που λέει, ενώ «κερδίζει» και το παιδί λίγο χρόνο να «ζυγίσει» την αντίδρασή του. 

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...