29 Νοε 2012

Ζωγράφοι “χρωματίζουν” τις ζωές παιδιών σε ιδρύματα και νοσοκομεία!

«Χρωματίζουν» τις ζωές των παιδιών που έχουν ανάγκη ένα χαμόγελο και μια ώρα ζωγραφικής! Εδώ και δυο χρόνια, οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» παίρνουν τα πινέλα στα χέρια τους και προσφέρουν χαρά σε εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα, νοσοκομεία ή ορφανοτροφεία.

Εθελοντές ζωγράφοι, επαγγελματίες και μη, ενώνονται από τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα και τη Σάμο, φιλοτεχνώντας έργα για τα δωμάτια των παιδιών.

Ακόμα και τοιχογραφίες έχουν δημιουργήσει στη Στέγη Ανηλίκων στον Περισσό ή στο ειδικό σχολείο στην Πεντέλη, στο οποίο γέμισαν ένα λευκό σιδερένιο τοίχο με πεταλούδες και λουλούδια! Η Ειρήνη Κουρτζέλλη, δημιουργός των «Ζωγράφων σε δράση με τα παιδιά» μιλά στο flowmagazine.gr για την ανάγκη των παιδιών για έκφραση…

«Πριν κάποια χρόνια ήθελα να ζωγραφίσω το δωμάτιο του εγγονού μου, να το γεμίσω με χαρά, χρώματα και σχέδια. Μόλις το τελείωσα, κοίταξα γύρω μου και είπα: «Γιατί να μην υπάρχουν τέτοιοι χώροι στα νοσοκομεία;». Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα οι καταθλιπτικοί χώροι να γεμίσουν πίνακες», μας λέει η κ. Κουρτζέλλη.

Ζωγραφίζουν μαζί με τα παιδιά… σαν μια παρέα!

Μπογιές και χαρτιά είναι διασκορπισμένα πάνω στο τραπέζι των ιδρυμάτων ή των νοσοκομείων! Σαν μια παρέα, η ομάδα ζωγραφίζει μαζί με τα παιδιά και αλληλεπιδρά μαζί τους. «Όχι» δεν είναι ειδικοί πάνω σε θέματα ψυχολογίας, αλλά καταφέρνουν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα ενός χώρου και να ανεβάσουν τη διάθεση των παιδιών.

Σκοπός τους… να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, ώστε να αποκτήσουν ένα ακόμη κίνητρο για να παλέψουν στη ζωή. Σύμφωνα με την Ειρήνη Κουρτζέλλη, τα παιδιά σε τέτοιους χώρους διψάνε για επαφή με νέους ανθρώπους, λαχταράνε για γνώση. «Δεν προσπαθούμε να στείλουμε απλά πέντε πίνακες, αλλά ταυτόχρονα να περάσουμε όμορφα μέσα από μια ώρα ζωγραφικής μαζί τους. Θυμάμαι ένα κοριτσάκι ενάμιση χρονών στην Μυτιλήνη, το οποίο είχε γλιτώσει από ναυάγιο και κρατούσε με τέτοια χαρά τον πίνακα της…», εξηγεί στο flowmagazine.gr.

Ωστόσο, «Οι Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» δεν σταματούν εκεί. Διοργανώνουν εκθέσεις με πίνακες από όλη τη χώρα και παραδίδουν ένα μεγάλο κομμάτι τους σε ιδρύματα, όπως είναι το «Ζάννειο» ή η «Αρωγή». Στην έκθεση στο Παναιτώλιο, ένας πίνακας είχε σταλεί από ένα 14χρονο κορίτσι της Τρίπολης!

Όπως μας αναφέρει η δημιουργός της ομάδας στο: «Πολλοί φοιτητές ή άνεργοι δεν έχουν λεφτά ούτε να στείλουν τον πίνακα μέσω ταχυδρομείου. Και όμως, παλεύουν γιατί βλέπουν την αλλαγή στα πρόσωπα των παιδιών. Ένα άτομο κάποτε, είχε μεταφέρει τον πίνακα με το ποδήλατο του!». Όμως, η δράση θα προχωρήσει και σε τοπικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ήδη να αποκτήσει τους δικούς της «Ζωγράφους σε δράση για τα παιδιά». Βέβαια, παράπονο της κ. Κουρτζέλλη είναι ότι ο εθελοντισμός στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέλη που θα χαρίσουν… περισσότερα χαμόγελα!

Bazaar με πίνακες ζωγραφικής… για καλό σκοπό!

Πρόκειται για τη νέα δράση της ομάδας, ένα φιλανθρωπικό bazaar με έργα τέχνης και κατασκευές που θα διοργανωθεί στο «Κέντρο Τεχνών» του Δήμου Αθηναίων από 18 έως 21 Δεκεμβρίου. Σκοπός δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση έργων που θα αλλάξουν το χώρο των ιδρυμάτων «Ζάννειο» και « Χατζηκώνστα». Ένα μικρό κομμάτι τους θα εκτεθεί προς πώληση στα πλοία της ΑΝΕΚ, με τα έσοδα να προσφέρονται στα δυο ιδρύματα.

«Εμείς δεν πιάνουμε ποτέ χρήματα στα χέρια μας. Δεν είμαστε από αυτούς που τα «τρώνε» από πίσω. Ακόμα και τα μπλουζάκια της ομάδας, τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Ας ευαισθητοποιηθούν όλοι οι καλλιτέχνες… για το καλό των παιδιών!», σχολιάζει η Ειρήνη Κουρτζέλλη στο flowmagazine.gr.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email irenekourtz.art@gmail.com και zografoisedrasi@gmail.com, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό και με φωτογραφίες του έργου τους. Η παραλαβή των έργων θα πραγματοποιείται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στο ίδρυμα «Χατζηκώνστα» (Λεωφ. Κηφισίας 374) και υπόψη κ. Σταυρινάκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο blog της οργάνωσης επίσημη σελίδα τους στο Facebook .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...