19 Δεκ 2012

Οι 7 τύποι νοημοσύνης είναι...

Ο ψυχολόγος Howard Gardner έχει προσδιορίσει τους ακόλουθους διακριτούς τύπους νοημοσύνης στη Θεωρία του της Πολλαπλής Νοημοσύνης  ("MI theory"). Η θεωρία του διδάσκει ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ψάχνουν για σημάδια της έμφυτης πρώιμης ανάπτυξης στα παιδιά, και στην συνέχεια να βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους. Αυτοί οι 7 τύποι νοημοσύνης είναι οι παρακάτω:





  1. Γλωσσική. Τα παιδιά με αυτό το είδος νοημοσύνης απολαμβάνουν το γράψιμο, την ανάγνωση, τα σταυρόλεξα και την αφήγηση ιστοριών.
  2. Λογικο-Μαθηματική. Τα παιδιά ενδιαφέρονται για μοτίβα, τις κατηγορίες και τους συσχετισμούς. Έλκονται από τα αριθμητικά προβλήματα, από τα παιχνίδια στρατηγικής και τα πειράματα.
  3. Σωματικο-κιναισθητική. Αυτά τα παιδιά μαθαίνουν μέσω των σωματικών αισθήσεων. Συχνά είναι αθλητικά παιδιά, χορευτές, ή καλά στις χειροτεχνίες όπως το ράψιμο και η ξυλουργική.
  4. Χωρική. Αυτά τα παιδιά σκέφτονται με εικόνες και φωτογραφίες. Μπορεί να γοητεύονται με λαβυρίνθους ή puzzle, να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους σχεδιάζοντας, να δημιουργούν με Lego ή να ονειροπολούν.
  5. Μουσική. Τα παιδιά είναι συχνά αρκετά ενήμερα για ήχους που οι άλλοι μπορεί να χάνουν. Αυτά τα παιδιά είναι συχνά οξυδερκής ακροατές.
  6. Διαπροσωπική. Παιδιά τα οποία είναι ηγέτες μεταξύ συνομιλήκων τους, είναι καλά στην επικοινωνία και φαίνεται να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων κατέχουν τη διαπροσωπική νοημοσύνη.
  7. Ενδοπροσωπική. Αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά. Αντιλαμβάνονται καλά τα δικά τους συναισθήματα και αυτενεργούν.
Γνωρίζοντας τα δυνατά σημεία των μικρών μας φίλων, θα μπορούσαμε να  ενισχύσουμε τις δεξιότητές τους. Για να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο πατήστε εδώ.


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...