17 Φεβ 2012

Είναι πιο ασφαλή τα ξύλινα παιχνίδια;

Ενώ τα περισσότερα ξύλινα χρωματιστά παιχνίδια είναι ασφαλή, είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα την προέλευση των παιχνιδιών του παιδιού μας, μια και σε κάποιες χώρες τα πρότυπα που τηρούνται είναι σαφώς πιο αυστηρά από κάποιων άλλων!

Μερικά παιχνίδια από ζωγραφισμένο ξύλο, και κάποια πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κοσμημάτων, που προέρχονται από την Κίνα, έχουν βρεθεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να κοιτάζουν πάντα τη χώρα προέλευσης, καθώς και τις ενδείξεις ότι το παιχνίδι που αγοράζουν έχει κατασκευαστεί από μη τοξικά υλικά και χρωστικές απαλλαγμένες από μόλυβο.

Δυστυχώς οι χρωστικές (τα χρώματα δηλαδή που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια), καθώς και κάποια αντικείμενα χειροτεχνίας, μπορεί να περιέχουν μια σειρά από ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον, όπως τα βαρέα μεταλλα, διαλύτες κλπ.

Για να αποφευχθεί η έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους, τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν υλικά που επισημαίνονται "Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά» ή που περιέχουν κάθε είδους επισήμανση κινδύνου ή προειδοποιητική ένδειξη στην ετικέτα.

Σε παλαιότερη έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών των ΗΠΑ, το ένα τρίτο των πιο δημοφιλών παιδικών παιχνιδιών περιείχαν επικίνδυνα χημικά, όπως μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρο.

Ο αριθμός των προϊόντων που υπερέβαιναν τα όρια που έχει θέσει το κράτος για τον μόλυβδο στα παιχνίδια έχει μειωθεί κατά 67% σε σχέση με το 2007, αλλά το χημικό αυτό στοιχείο, το οποίο μπορεί να πλήξει το νευρικό σύστημα, εξακολουθεί να υπάρχει στο 18% των παιχνιδιών, σύμφωνα με το Ecology Center.

Τα επίπεδα μολύβδου στα παιχνίδια ποίκιλαν, αλλά 7% περιείχαν ποσότητα μεγαλύτερη από 40 ppm, το ανώτατο επίπεδο που συνέστησε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το 2007.
Κατά καιρούς, τόσο η Mattel όσο και η Fisher Price έχουν ανακαλέσει προϊόντα τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...