22 Ιουν 2012

7 βήματα για την επικοινωνία με ένα αυτιστικό παιδί

1. Κρίνε με βάση το χαρακτήρα και όχι τη διάγνωση.
Όπως όλοι μας, ένα παιδί με αυτισμό είναι πρώτα απ' όλα ένα ξεχωριστό άτομο. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ και αφορά όλες τις πτυχές της ζωής του.

2. Μην το αγνοείτε, μην μιλάτε αρνητικά γι' αυτό, μην του μιλάτε υπερβολικά αργά και μη συζητάτε με άλλους αναφορικά με το παιδί παρουσία του.
Ένα παιδί με αυτισμό κατανοεί απόλυτα όσα λέτε. Οι παραπάνω πράξεις μειώνουν το παιδί και σε καμμία περίπτωση δεν είναι εποικοδομητικές.

3. Ποτέ μη το θεωρήσετε χαζό.
Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευφυή. Δεν μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι και ίσως όχι εξίσου γρήγορα. Κάντε υπομονή όμως γιατί όταν μαθαίνουν κάτι, δεν το ξεχνούν σχεδόν ποτέ.

4. Προσπαθήστε να μην κρίνετε τη συμπεριφορά τους.
Το παιδί μπορεί να υπερφορτιστεί συναισθηματικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μπορεί να είναι υπερευαίσθητο στον ήχο και οι δυνατοί θόρυβοι να προξενούν ζημιά στα αυτιά του. Οι λάμπες φθορίου τα αποσυντονίζουν: εκπέμπουν ένα σχεδόν ανεπαίσθητο βουητό και πάλλονται. Όλοι οι θόρυβοι ενός δωματίου ενώνονται και ενισχύονται στα αυτιά ενός αυτιστικού παιδιού, κάτι το οποίο πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν.

5. Μην βιαστείτε να το επιπλήξετε.
Εξηγείστε στο παιδί ήρεμα και με απλά λόγια τι είναι αυτό που ζητάτε. Για παράδειγμα, μην του πείτε "μάζεψε το δωμάτιό σου". Πείτε του ακριβώς τι θέλετε να κάνει: "Στρώσε το κρεβάτι σου, βάλε τα ρούχα σου στη ντουλάπα και μάζεψε τα παιχνίδια σου".

6. Ποτέ μην το αποκλείσετε από κάποια δραστηριότητα.
Ποτέ μην το κοροϊδέψετε ή το αγνοήσετε, ούτε καν για αστείο. Ποτέ μη θεωρήσετε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κάποια δρασηριότητα. Προσκαλέστε το να λάβει μέρος και αφήστε εκείνο να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι.

7. Κάντε ότι περνά από το χέρι σας ώστε να του δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο.
Σε κανέναν δεν αρέσουν οι διαταγές. Δώστε του τη δυνατότητα επιλογής ώστε να νιώσει ότι δίνετε βαρύτητα στην άποψή του. Μη φτάσετε όμως στο άλλο άκρο. Δώστε του δύο ή τρεις, απλές επιλογές. Πολλές επιλογές και οδηγίες, θα κάνουν το παιδί να μπλεχτεί. Ρωτήστε το, για παράδειγμα, εάν θέλει να φορέσει τη μπλε ή την πράσινη μπλούζα αντί να ρωτήσετε ποια μπλούζα θέλει να φορέσει.

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT.
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...