22 Ιουν 2012

Πλατυποδία έχει το 90% του παιδικού πληθυσμού

Πλατυποδία παρατηρείται στο 70% των μαθητών ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα που στο γενικό παιδικό πληθυσμό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%,το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι την ηλικία των 9 ετών εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, με μία απλή εξέταση, την πελματογραφία.

«Κάνοντας συχνά προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% έχει πλατυποδία-βλαισοποδία, η οποία κατά την ενήλικη ζωή, στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να προκαλέσει πόνους στους αστραγάλους , στις κνήμες και στη σπονδυλική στήλη, τενοντίτιδες και διαστρέμματα.

Μπορεί όμως να διορθωθεί με την χρήση ειδικών ορθοτικών πελμάτων, δηλαδή πάτων, μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών. Μετά την ηλικία αυτή είναι αργά γιατί η διαμόρφωση του πέλματος έχει πια ολοκληρωθεί» επισημαίνει ο ορθοπαιδικός-αθλητίατρος Διονύσιος Νικηφόρος.

Αν η πλατυποδία δεν διορθωθεί κατά την παιδική ηλικία, το πιο πιθανό είναι όσο περνούν τα χρόνια να προκληθούν πόνοι επειδή ο πάσχων δεν πατάει σωστά.

«Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο και παθαίνουν τενοντίτιδες ή διαστρέμματα ενώ περπατούν στο διάδρομο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πλατυποδία ή σε κοιλοποδία, δηλαδή στο ότι το άτομο είτε έχει πολύ χαμηλή είτε έχει πολύ υψηλή καμάρα στο πόδι, και επομένως να μη πατάει σωστά. Αυτό προκαλεί πόνους στα γόνατα, ακόμη και στην σπονδυλική στήλη και δημιουργεί κόπωση.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να διορθωθεί, μπορεί όμως το άτομο να ανακουφιστεί από τους πόνους, φορώντας ειδικά πέλματα, τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για το πόδια του καθενός μετά από πελματογράφημα» προσθέτει ο κ Νικηφόρος.

Το πελματογράφημα είναι μία απλή εξέταση που γίνεται με τη βοήθεια του πελματογράφου , ο οποίος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα με αισθητήρες, που βοηθά στην καταγραφή των πιέσεων του πέλματος προσφέροντας αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με τη φόρτιση, τις πιέσεις, το κέντρο βάρους και τις φάσεις στήριξης των κάτω άκρων.

Τα δεδομένα αυτά, με τη χρήση ειδικού προγράμματος, αναλύονται στον υπολογιστή και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα κατάλληλα πέλματα-πάτοι.

Πηγή


Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...