22 Ιουν 2012

DSM V: Οι ειδικοί αναρωτιούνται...

Πολλά άτομα που προηγούμενα αντιμετωπίζονταν ως πλήρως υγιή, θα μπορούσαν στο μέλλον ν΄ ακούσουν να τους λέγεται ότι είναι άρρωστα. Η τελευταία έκδοση της Βίβλου των γιατρών για την ψυχική υγεία (DSM V) θα μπορούσε να συμπεριλάβει διάγνωση για «διαταραχές» όπως παιδικές ιδιαιτερότητες και παραξενιές και οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι σύντομα κανείς δεν θα μπορούσε πλέον να ταξινομηθεί ως κανονικός.

Την Τρίτη 3 Μαίου εξέχοντες ειδικοί της ψυχικής υγείας συναντήθηκαν για να καλέσουν σε επαγρύπνηση πάνω στο γεγονός ότι η νέα έκδοση του Διαγνωστικού Στατιστικού Εγχειριδίου για τις Ψυχικές Διαταραχές (DSM), που αυτή τη περίοδο βρίσκεται υπό αναθεώρηση προκειμένου να εκδοθεί μια νέα επικαιροποιημένη εκδοχή του το 2013, θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα της ψυχικής αρρώστιας και να φτάσει μέχρι το σημείου να ετικετάρει τον οποιονδήποτε με μια κάποια μορφή διαταραχής.

Παραθέτοντας παραδείγματα νέων διαγνώσεων, όπως «ήπια αγχώδης κατάθλιψη», «σύνδρομο επαπειλούμενης ψύχωσης», «διαταραχή ρύθμισης της διάθεσης», οι ειδικοί αυτοί βεβαιώνουν ότι πολλά άτομα που πριν αντιμετωπίζονταν ως πλήρως υγιή, θα μπορούσαν στο μέλλον ν΄ ακούσουν να τους λέγεται ότι είναι άρρωστα.
«Διεισδύει μέσα στην κανονικότητα. Περιορίζει το φάσμα (αγγλ. pool) αυτού που είναι κανονικό μέσα σ΄ ένα μικρό λάκκο με λασπόνερα», δήλωσε ο Til Wykes, του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου Kings College του Λονδίνου.
Το DSM εκδίδεται από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία (ΑΡΑ) και περιλαμβάνει περιγραφές, συμπτώματα και άλλα κριτήρια για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών. Θεωρείται ως η παγκόσμια διαγνωστική βίβλος στο χώρο της ψυχικής υγείας. Τα κριτήρια έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να παρέχουν σαφείς ορισμούς τόσο στους επαγγελματίες που περιθάλπουν ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, όσο και στους ερευνητές και στις φαρμακευτικές βιομηχανίες που θέλουν ν΄ αναπτύξουν νέους δρόμους θεραπείας.

Ο Wykes και οι συνάδελφοί του Felicity Callari, επίσης από το Ινστιτούτο Kings College του Λονδίνου και Nick Craddock, του τμήματος ιατρικής ψυχολογίας και νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Cardiff, βεβαιώνουν ότι πολλοί μέσα στη ψυχιατρική κοινότητα ανησυχούν για το γεγονός ότι, όσο πιο πέρα θα μετατοπιστούν οι παράμετροι, τόσο πιο πιθανό θα είναι ότι κανείς δεν θα ταξινομείται πλέον ως υγιής.
«Τεχνικά, με την ταξινόμηση τόσο πολλών νέων διαταραχών, όλοι θα έχουμε διαταραχές», λένε σε μια κοινή τους ανακοίνωση. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι πολύ περισσότερα άτομα ‘χρειάζονται’ φάρμακα για να θεραπεύσουν την κατάστασή τους – και πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες δυσάρεστες ή επικίνδυνες».

Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η διάγνωση «σύνδρομο επαπειλούμενης ψύχωσης» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί θα μπορούσε να ετικετάρει εσφαλμένα νέους που μπορεί να έχουν μόνο μιαν ελάχιστη πιθανότητα ν΄ αναπτύξουν μιαν αρρώστια.
«Είναι κάπως σαν να πούμε σε 10 άτομα με κοινό κρυολόγημα ότι έχουν μια διαταραχή "επαπειλούμενης πνευμονίας", ενώ είναι πιθανό ότι μόνο ένας από αυτούς θα την αναπτύξει», είπε ο Wykes στη συνέντευξη. Η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία δεν απάντησε στο αίτημα να κάνει ένα άμεσο σχόλιο.

Οι επιστήμονες έδωσαν παραδείγματα της προηγούμενης έκδοσης του DSM (το DSM 4), το οποίο περιελάμβανε μια πιο ευρεία διάγνωση και κριτήρια για την διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), τον αυτισμό και την παιδική διπολική διαταραχή.
Αυτό, είπαν «συνέβαλε στην δημιουργία ψευδών επιδημιών» αυτών των καταστάσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

«Πόσοι γιατροί, την τελευταία δεκαετία, δεν έχουν κατηγορηθεί από γονείς που ανησυχούσαν με τη συνταγογράφηση φαρμάκων όπως η Ritalin σε παιδιά που δεν την είχαν πραγματικά ανάγκη;» ρωτούν στην ανακοίνωσή τους.

Εκατομμύρια άτομα σ΄ όλο τον κόσμο, πολλοί απ΄ αυτούς είναι παιδιά, παίρνουν φάρμακα για την ADHD, συμπεριλαμβανομένης τη ριταλίνης, προϊόντος της Novartis, γνωστής και με το όνομα της δραστικής ουσίας που είναι η μεθυλφαινιδάτη, και φάρμακα παρόμοια, όπως το Adderal και το Vyvanse, προϊόντα της Shire Plc’s. Μόνο στις ΗΠΑ, η πώληση αυτών των φαρμάκων έφτασε τα 4.8 δις δολ. το 2008.

Οι Wykes και Callari έχουν δημοσιεύσει ένα σχόλιο στο περιοδικό “The Journal of Mental Health”, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την προσεχή αναθεώρηση του DSM και παραθέτοντας πάνω από δέκα άρθρα δημοσιευμένα στο ίδιο περιοδικό από άλλους επιστήμονες εξίσου ανήσυχους γι΄ αυτή την αναθεώρηση. Το DSM 5 αναμένεται να εκδοθεί τον Μάϊο του 2013.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...