25 Ιαν 2013

Γιατί ο μπαμπάς είναι αναντικατάστατος!

Μία από τις πιο σημαντικές επιρροές έχει να κάνει με τη σχέση που διατηρεί και εμφανίζει ο μπαμπάς με τη μητέρα των παιδιών. Έχει αποδειχθεί πως, όταν η σχέση του ζεύγους είναι υγιής, τότε και τα παιδιά αισθάνονται σιγουριά, ασφάλεια και είναι ψυχολογικά υγιή.

Επίσης, όταν μία γυναίκα είναι ευχαριστημένη από τη σχέση, που έχει με τον σύντροφό της και αισθάνεται ότι λαμβάνει αγάπη, τότε σίγουρα θα είναι και πιο καλή μητέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς γίνονται θετικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Εάν, λοιπόν, ο άντρας δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στη γυναίκα, ακόμα και σε μία δύσκολη στιγμή, τότε και ο γιος όταν ενηλικιωθεί θα συμπεριφέρεται ανάλογα. Το κορίτσι από την άλλη είναι σχεδόν απίθανο να εμπλακεί και να μείνει σε μία βίαιη και χωρίς σεβασμό σχέση.

Ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης, όμως, ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι οι πατέρες, που εμπλέκονται στην ανατροφή των παιδιών και παίζουν με τα βρέφη τους, έχουν παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καθώς και καλύτερη γλωσσική και γνωστική δυναμική. Η επίδραση της συμμετοχής του πατέρα στις σχολικές επιδόσεις επεκτείνεται στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Ακόμα και από τη γέννησή τους, τα παιδιά που έχουν μπαμπά -και όχι σκέτο πατέρα- είναι πιο πιθανό να είναι συναισθηματικά ασφαλή, να πατούν γερά στα πόδια τους και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και, καθώς μεγαλώνουν, έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους συνομήλικούς τους. Αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο, ή στη γειτονιά.
Ο τρόπος, με τον οποίο οι μπαμπάδες παίζουν με τα παιδιά τους, έχει επίσης σημαντική επιρροή στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Από εκείνους μαθαίνουν να κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους, πολλές φορές. Και μην ξεχνάτε ότι οι άντρες παροτρύνουν τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...