21 Φεβ 2013

14 Δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας και όχι μόνο..

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τα οφέλη των δραστηριοτήτων λεπτής κινητικότητας. Για να θυμηθούμε κάποιες από αυτές που έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες αναρτήσεις, αλλά και κάποιες παραλλαγές όπως μας τις παρουσίαζει το http://www.messforless.net


 


Οδοντογλυφίδες μέσα σε ένα δοχείο. Βάζουμε όσες περισσότερες μπορούμες ή ακόμα μπορούμε να τις τοποθετούμε πάνω σε ένα φελιζολ ή φύλλο από φελλό φτιάχνοντας έτσι διάφορα δημιουργήματα..



Πασαλάκια σε αφρώδες υλικό. Ωραία αίσθηση όταν τα τοποθετούν, μιας και χρειάζεται λίγη περισσότερη ώθηση (μυϊκή ενδυνάμωση).


Μεταφορά αντικειμένων με λαβίδα. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία υλικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα, την υφή, το βάρος κ.α.








Play doh και χαντρούλες. Κρύψτε χαντρούλες, καρφάκια ή ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε μέσα στη play doh ή την πλαστελίνη και διασκεδάστε ψάχνοντας...


Φιδάκια από χάντρες. Αφήστε το παιδί να φτιάξει φιδάκια ή να αντιγράψει δικά σας μοτίβα περνώντας χάντρες σε καθαριστικό πίπας.




Πύργος με λαχταριστά δαχτυλίδια. Η βάση για το πέρασμα των δαχτυλιδιών μπορεί να είναι είτε ένα καθαριστικό πίπας στερεωμένο σε πλαστελίνη ή ένα μακαρόνι.


 

Στολίδια ή κοσμήματα από καλαμάκια. Κόψτε τα καλαμάκια σε 3-4 μέρη και περάστε τα μέσα από κλωστή.





Χαλάκι από λωρίδες χαρτί. Το παιδί περνάει λωρίδες χαρτί πάνω και κάτω από τα κύματα...



Και το σουρωτήρι της μαμάς στο παιχνίδι μας. Δώστε στο παιδί να περάσει πολλά καθαριστικά πίπας από τις τρύπες για να φτιάξει το δικό του ....... διαστημόπλοιο.


Το κουτί των χρωμάτων. Κομμένα καλαμάκια μπαίνουν στην σωστή τρύπα βάσει του χρώματός τους. Έτσι το παιδί εξασκείτε και στην αναγνώριση, διάκριση και ομαδοποίηση των χρωμάτων.


Κέρματα. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να κάνετε με το παιδί, συνδυάζοντας τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, τις προμαθηματικές έννοιες, την χωροταξικότητα κ.α. 



Δημιουργήματα με τα Marshmallows. Γλυκές δημιουργίες...

Θα με βοηθήσεις να απλώσουμε τις κάλτσες σου? Όταν συνδυάζουμε την εκμάθηση διαφόρων δεξιοτήτων με την εμπλοκή σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής τα παιδιά ωφελούνται σημαντικά..



Το αγαπημένο μου σταγονόμετρο. Το παιδί θα φτιάξει τα δικά του χρώματα, θα πειραματιστεί, θα χρωματίσει και θα μάθει..




Καλή διασκέδαση!!!

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...