5 Φεβ 2013

Ταλέντο με "ιδιαιτερότητες"

Ο Βρετανός Stephen Wiltshire αποτελεί μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις χαρισματικού ανθρώπου. Ο 39χρονος δεν είναι απλά ένας πολύ καλός ζωγράφος. Η μεγάλη του ιδιαιτερότητα είναι πως μπορεί, με μόνη βοήθεια τη μνήμη του, να ζωγραφίζει με απίστευτη λεπτομέρεια ιδιαιτέρως σύνθετα έργα.

Του αρκούν λίγα λεπτά οπτικής παρατήρησης για να μπορέσει να ''σκανάρει'' στη μνήμη του μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Για να έχει ευρύτερη άποψη των θεμάτων του, πολλές φορές χρησιμοποιεί ελικόπτερο. Ουσιαστικά, τα έργα του μπορούν να θεωρηθούν ως η εικαστική εκδοχή του Google Earth.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που κάνει τις δημιουργίες του Stephen Wiltshire ακόμα πιο θαυμαστές. Ο νεαρός καλλιτέχνης είναι αυτιστικός. Μέχρι τα εννέα του χρόνια ζούσε αποκλεισμένος μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς να μιλάει καν.

Το τι μπορεί να κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος μέσα του είναι ένα μυστήριο εντελώς προσωπικό και επειδή η όποια προφανής ιδιαιτερότητα μπορεί να κρύβει πίσω της μία άλλη αφανή, πλην όμως σπουδαία, οι συνήθεις κοινωνικοί αποκλεισμοί των ''διαφορετικών'' ανθρώπων ίσως να είναι, τελικά, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της κοινωνίας μας.

Πηγή

Stephen Wiltshire: Ο άνθρωπος... Google Earth, είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, για τα οποία εμείς οι θεραπευτές που δουλε΄θουμε με ά;τομα με αυτισμό είμαστε υπερήφανοι!!!

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...