1 Ιουλ 2013

Πώς να βοηθήσετε τον μικρό σας αριστερόχειρα

Οι αριστερόχειρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού. Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ανταποκριθεί καλύτερα σε ένα κόσμο που φαίνεται να έχει φτιαχτεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες.

Για ένα παιδί που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι, απλές δραστηριότητες όπως η γραφή, το κόψιμο με το ψαλίδι, το κούμπωμα ενός κουμπιού κλπ, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά δύσκολες, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά σας για να το βοηθήσετε να τα καταφέρει.

Και αν σε κάποια θέματα η λύση είναι σχετικά εύκολη, π.χ. ψαλίδια για αριστερόχειρες, στο θέμα της γραφής τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Ένας αριστερόχειρας δεν μπορεί να δει τα γράμματα που γράφει, καθώς τα καλύπτει με το χέρι του, με αποτέλεσμα να κάνει συχνά λάθη. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να γράφει σωστά, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω τεχνικές:

    -Βάλτε ένα μαξιλάρι στην καρέκλα που κάθεται το παιδί, για να είναι λίγο πιο ψηλά και να έχει καλύτερη οπτική επαφή με το τετράδιο.
    -Στρέψτε το χαρτί ή το τετράδιο σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να είναι παράλληλο με το χέρι του, για να βλέπει αυτά που γράφει καλύτερα.
    -Μάθετε το παιδί να κρατάει σωστά το μολύβι χρησιμοποιώντας τα τρία δάχτυλα, αντίχειρα, μέσο και δείκτη.
    -Μην το πιέζετε να κάνει ωραία γράμματα, καθώς απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί ο γραφικός του χαρακτήρας και αυτό θα γίνει σταδιακά.
    -Φροντίστε να κάθεται πάντα στην αριστερή πλευρά του θρανίου, για να μη το ενοχλεί ο αγκώνας του παιδιού που κάθεται δίπλα του.

Τέλος, εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αναγκάσετε να γράψει με το δεξί χέρι.


Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...