4 Οκτ 2013

Ένας ζωολογικός κήπος για παιδιά




Μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα των ζώων, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε κάτι σχετικό με τους τετράποδους φίλους μας...

Την ονομασία KidZooU επέλεξε ο ζωολογικός κήπος της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για να ονομάσει το ειδικό τμήμα του που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και γονείς. Το τμήμα αυτό είναι φιλικό για παιδιά με αυτισμό. 


Σε αυτό περιλαμβάνονται περίπου 400 ζώα, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή: να τα χαϊδέψουν, να τα ταϊσουν, να τα βουρτσίσουν κτλ.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή αυτισμό. Ήσυχοι χώροι για ξεκούραση ή ανασυγκρότηση, μακριά από τη γνωστή φασαρία που έχουν οι χώροι με παιδιά, οικογενειακές τουαλέτες με πάγκους αλλαγής κατάλληλους ακόμα και για εφήβους, επεξηγηματικές ταμπέλες με εικόνες, νοηματική γλώσσα ή σύστημα Braille. 

Μέσω της ιστοσελίδας του ζωολογικού κήπου, οι γονείς μπορούν να σχεδιάσουν την επίσκεψή τους και να προετοιμάσουν το παιδί τους, δείχνοντάς του τις ίδιες ακριβώς εικόνες που θα δει στο χώρο του κάθε ζώου. Όπως λέει και η διαφήμιση γνωστής πιστωτικής κάρτας, η δυνατότητα αυτή είναι «αξία ανεκτίμητη» για τα παιδιά με αυτισμό.

Θα ευχηθούμε «άντε και στα δικά μας», ελπίζοντας η ιδέα αυτή να υιοθετηθεί και από ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...