9 Οκτ 2013

Συνδέεται η τεχνητή γονιμοποίηση με τον αυτισμό;



Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική. Ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης τεχνικής που θα επιλέξει ένα ζευγάρι, η τεχνητή γονιμοποίηση αυξάνει τις πιθανότητες αυτισμού ή νοητικής υστέρησης για το παιδί, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 2,5 εκ. Σουηδούς, γεννημένους από το 1982 έως το 2013. Το 1,2% από αυτούς γεννήθηκαν με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης του ενός ή και των δύο γονέων.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με συγκεκριμένη μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό. Ωστόσο, ο Δρ.  Allan Pacey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και πρόεδρος της Βρετανικής Κοινότητας Γονιμότητας, βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο: τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά. 

Είναι λάθος να εστιάζει κανείς στις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμφάνισης αυτισμού (62/100.000 με φυσιολογική και 93/100.000 με τεχνητή γονιμοποίηση).

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...