12 Νοε 2013

Γιατί αρνείται να φάει τις περισσότερες τροφές;



Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες, με την καλή έννοια, των παιδιών με αυτισμό είναι το περιορισμένο διαιτολόγιό τους. Όλα τα μικρά παιδιά προτιμούν να φάνε κάτι γλυκό, παρά ένα φρούτο ή μία σαλάτα, ωστόσο αρκετά παιδιά με αυτισμό έχουν την τάση να τρώνε ελάχιστες μόνο τροφές. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους, κυρίως λόγω μη λήψης των απαραίτητων βιταμινών και λοιπών στοιχείων.

Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Συνήθως, ο λόγος που το παιδί αρνείται κάποιες τροφές έχει να κάνει με την υφή τους, τη γεύση τους ή ακόμα και τον ήχο που προκαλείται από τη μάσηση της συγκεκριμένης τροφής. 


Επίσης, ενώ όλοι μας επιθυμούμε την ποικιλλία στη ζωή μας, οπότε και στη διατροφή μας, τα παιδιά με αυτισμό επιθυμούν το αντίθετο: επιμένουν στο φαγητό που γνωρίζουν και τους αρέσει και δεν είναι καθόλου ευχάριστη αλλαγή η δοκιμή ενός νέου φαγητού. Δίχως υπερβολή, ένα παιδί με αυτισμό θα έτρωγε πολύ ευχαρίστως το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Η γνωστή δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τις αλλαγές της ρουτίνας, ή της καθημερινότητας, εμφανίζεται και στο θέμα της διατροφής.

Στην έρευνα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα ένα 9χρονο αγόρι το οποίο λίγο έλλειψε να χάσει τη ζωή του. Το αγόρι προσήλθε κουτσαίνοντας στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, παραπονούμενο για έντονο πόνο στο πόδι του, ο οποίος δεν του επέτρεπε να περπατήσει. Αφού έγιναν οι τυπικές εξετάσεις (ορθοπεδικές, νευρολογικές και αίματος) το παιδί επέστρεψε στο σπίτι του δίχως να βρεθεί το αίτιο του πόνου στο πόδι του. Το παιδί επέστρεψε μετά από λίγο καιρό στο νοσοκομείο με τα ίδια συμπτώματα. Οι γιατροί έκαναν κι άλλες εξετάσεις, υποπτεύθηκαν μέχρι και καρκίνο, ωστόσο όλες οι εξετάσεις ήταν «καθαρές». Κάποια στιγμή, το παιδί χρειάστηκε να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Τη λύση έδωσε άθελά της η μητέρα του παιδιού, η οποία αποκάλυψε στους γιατρούς ότι τα ούλα του γιου της μάτωναν όταν εκείνος βούρτσιζε τα δόντια του. Το μάτωμα των ούλων αποτελεί κλασικό σύμπτωμα μη λήψης επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C. Οι γιατροί έκαναν νέες εξετάσεις, αυτή τη φορά επικεντρωμένοι στη διατροφή του παιδιού, η οποία αποδείχθηκε ότι μάλλον ήταν ο κύριος λόγος των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Όλη αυτή η περιπέτεια είχε προκληθεί από τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών στον οργανισμό του παιδιού, εξαιτίας του περιορισμένου διατροφολογίου του.

Η λύση που δόθηκε ήταν η απλούστερη δυνατή: η μητέρα του παιδιού ανακάτευε στην αγαπημένη τροφή του παιδιού χάπια με βιταμίνες. Κι όμως, από κάτι με τόσο απλή λύση, το παιδί κόντεψε να χάσει τη ζωή του.

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να βρείτε ευφάνταστους τρόπους, σαν αυτούς που έχουμε περιγράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική τη διαδικασία του φαγητού για το παιδί σας. Σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσετε να το μάθετε να τρώει όσο περισσότερες τροφές γίνεται, εάν όμως δεν τα καταφέρνετε, ορισμένες φορές η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο αυτή της ιστορίας που περιγράψαμε.


Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...