14 Νοε 2013

Παίζοντας με κορδόνια!

Το yourtherapysource.blogspot.gr μας δίνει άλλη μια πολύ ωραία ιδέα. Μας άρεσε και την μοιραζόμαστε μαζί σας!
 
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής: 1 κομμάτι χοντρό χαρτόνι, 1 διακορευτή, καθαριστικά πίπας ή/και κορδόνια, χαντρούλες και πολλή διάθεση...

Ο ενήλικας θα πρέπει να κάνει τις τρύπες γύρω-γύρω στις πλευρές του χαρτονιού. Η συνέχεια ανήκει στο μικρό μας φίλο.

 Αν αφήσετε ελεύθερο το παιδί να δράσει μπορεί να περάσει το καθαριστικό πίπας/κορδόνι σε όποιες τρύπες επιθυμεί και στο ενδιάμεσο να βάζει χαντρούλες.

Εγώ θα προσθέσω πως αντί για τρύπες στο περίγραμμα του χαρτονιού (σαν πλαίσιο) μπορούμε να κάνουμε διάφορα/σχήματα/σύμβολα και το παιδί να μπορεί να περάσει κατάλληλα το κορδόνι για να εμφανιστεί έντονα το σχέδιο.

Άλλη μια ιδέα είναι η εξής: Όλοι γνωρίζουμε πολλές ασκήσεις αντιστοίχισης (όμοιων σχεδίων, αριθμού με την αντίστοιχη ποσότητα, σχετικών εννοιών, αντίθετων εννοιών, ρούχων με την κατάλληλη εποχή κ.α.). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους ασκήσεις για τον στόχο που έχουμε θέσει για το παιδί (είναι σημαντικό να υπάρχουν 2 στήλες, η μία στην αριστερή πλευρά του χαρτιού και η δεύτερη στη δεξιά πλευρά) και αντί να του δώσουμε ένα μολύβι να αντιστοιχεί τις σωστές εικόνες, να του δώσουμε κορδόνια. Εμείς, ήδη θα έχουμε κάνει τρύπες δίπλα από κάθε εικόνα και στις 2 στήλες, και το παιδί θα πρέπει να περάσει το κορδόνι στις 2 τρύπες των σωστών επιλογών του.

Η επιλογή του επιπέδου δυσκολίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού, οι ανάγκες και δυσκολίες του.

Με αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να ενισχυθεί ο οπτικοκινητικός και αμφίπλευρος συντονισμός, η λεπτή κινητικότητας, και το οπτικό κλείσιμο.


Καλές δημιουργίες!
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...