11 Δεκ 2013

Μυστικά για την ανατροφή παιδιών με... ιδιαιτερότητες


Οι γονείς παιδιών με ιδιαιτερότητες ή ειδικές ανάγκες (μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποια ορολογία θέλετε, η ουσία είναι μία) αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιες δυσκολίες κατά την ανατροφή των μικρών τους. Έχουν από τη μία την καθημερινότητα, στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, ενώ από την άλλη έχουν και τις ενοχές, που τους βασανίζουν.

Τόσο οι ειδικοί όσο και γονείς, που βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση, συνιστούν βοήθεια και «σκληρή δουλειά».

ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας. Μόλις ο παιδίατρος σας ενημερώσει πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του, τρέξτε! Ενημερωθείτε! Αναζητήστε τον καλύτερο γιατρό! Βρείτε τον καλύτερο θεραπευτή-συνεργάτη.
Μην σαν εντυπωσιάζει η λέξη «συνεργάτης». Αυτό πρέπει να είναι. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει ανάγκη από λογοθεραπεία, δεν μπορείτε να περιμένετε τη μία ή τις δύο φορές, που θα κάνει μάθημα, να έχει την επιθυμητή εξέλιξη. Πρέπει και εσείς να συμμετέχετε στη διδασκαλία, με άλλον τρόπο –βέβαια- αλλά υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή.

ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ

Ναι! Δεν αρκεί να του βρείτε τον κατάλληλο ή τον καλύτερο εκπαιδευτή-θεραπευτή, αν εσείς μετά το μάθημά του καταστρέφετε ό,τι έχει «χτίσει» ο ειδικός. Συνεργάτης, που λέγαμε και παραπάνω. Είναι πολύ βασικό να παρακολουθείτε την πορεία της εξέλιξής του, να γνωρίζετε ποια... βήματα κάνει κάθε φορά, ώστε να τα επαναλαμβάνετε εσείς ή να συνεχίζετε από εκεί και πέρα, πάντα ύστερα από τις απαραίτητες οδηγίες.

ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ

Η ιδιαιτερότητα, που έχει το παιδί σας, σίγουρα σημαίνει ότι θα έχει μία καθυστέρηση στην εξέλιξή του. Μπορεί να αργήσει να περπατήσει καλά, να μιλήσει σωστά, να δυσκολεύεται με τη λεπτή κινητικότητα ή να χρειάζεται διπλάσιο χρόνο ώστε να καταλάβει αυτό, που του διαβάζετε. Εκεί εσείς πρέπει να έχετε υπομονή. Είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Επιβραβεύετε κάθε του «βήμα» όσο ανούσιο και αν ακούγεται στους πολλούς. Έτσι θα του δίνετε δύναμη να συνεχίζει.

Να ξέρετε ότι από τη δική του δύναμη και θέληση, θα φορτίζετε κι εσείς τις μπαταρίες σας και θα συνεχίζετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...