3 Δεκ 2013

Απίστευτο κι όμως αληθινό...

Μπορεί στις δυτικές κοινωνίες ασθένειες όπως το σύνδρομο Down να μην αποτελούν πλέον ταμπού, διαπιστώνοντας ότι όλο και περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να διαπρέψουν, να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα πτυχία και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ωστόσο, σε μερικές χώρες όπως η Κίνα παρόμοιες νοητικές διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα 11χρονο αγόρι που ζει αλυσοδεμένο σαν το σκυλί από την οικογένειά του.

Ο μικρός He Zili φωτογραφήθηκε να περπατάει στα στενά σοκάκια του χωριού του, αλυσοδεμένος από τον πατέρα του, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Η δυσάρεστη ιστορία του μικρού ξεκινάει από το πρώτο έτος της ζωής του, όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι και άρχισε να παρουσιάζει νοητικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον κρατήσουν αλυσοδεμένο όλα αυτά τα χρόνια, αφού είχε την τάση να επιτίθεται στους γύρω του. Το αγοράκι ζει με τον παππού και τον πατέρα του, ύστερα από το θάνατο της μητέρας του από καρκίνο.

Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φέτος από το Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Κίνα έδειξαν ότι από το 2009 μέχρι σήμερα 100 εκατομμύρια Κινέζοι υποφέρουν από νοητικές διαταραχές, με περισσότερους από 160 εκατομμύρια πολίτες να πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η παρανοϊκή ψύχωση. Αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, μαρτυρούν ότι ένας στους 13 Κινέζους το 2009 παρουσίαζε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Σε παγκόσμια κλίμακα αντιστοιχούν 4 ψυχίατροι και 13 νοσοκόμες ανά 100.000 ανθρώπους. Στην Κίνα, η αναλογία πέφτει στους 1,5 ψυχιάτρους και 2,2 νοσοκόμες για τον ίδιο αριθμό ασθενών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...