10 Απρ 2014

Τα μωρά ξεχωρίζουν το καλό από το κακό

Στην ηλικία των 6 μηνών μπορούν ίσα-ίσα να σταθούν στον ποπό τους, να μπουσουλίσουν και να μιλήσουν με τον δικό τους τρόπο. Σύμφωνα, όμως, με τους ψυχολόγους έχουν ήδη αποκτήσει το αίσθημα της ηθικής και μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό.


Μια σειρά άκρως ενδιαφερόντων πειραμάτων ήρθε για να αναθεωρήσει τις απόψεις πολλών ψυχολόγων που θεωρούν ότι το αίσθημα της ηθικής ενός ανθρώπου διαμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, τους γονείς και τις εμπειρίες του. Αντιθέτως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά γεννιούνται έχοντας την ικανότητα να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό.

Σε μια σειρά πειραμάτων με μαριονέτες και αρκουδάκια, μωρά ηλικίας 6 μηνών έδειξαν να προτιμούν ξεκάθαρα τους καλούς χαρακτήρες και να απορρίπτουν τους κακούς. Πολλές φορές μάλιστα, χτυπούσαν τους κακούς χαρακτήρες στο κεφάλι.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Paul Bloom δήλωσε ότι υπάρχει πια ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων, που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ίσως εκ γενετής υπάρχει κάποια αίσθηση καλού και κακού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...