21 Μαΐ 2014

Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά




Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Kent στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι η συμμετοχή των παιδιών με αυτισμό σε θεατρικές παραστάσεις συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Οι ερευνητές έβαλαν τα παιδιά αυτά σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια και τους ζήτησαν ν’ αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας το φως, τον ήχο, την κίνηση του σώματός τους ή κούκλες.


Τα δωμάτια αυτά ήταν χωρισμένα σε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα «Βυθός», «Διάστημα», «Δάσος» κτλ. 
Κάθε δωμάτιο ήταν σχεδιασμένο ώστε να χωρά 22 παιδιά. Στα δωμάτια αυτά υπήρχαν και ειδικοί που βοηθούσαν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο και τα ενθάρρυναν να επικοινωνήσουν και να παίξουν μεταξύ τους.
Στην ουσία ζητούσαν από τα παιδιά αυτά να παίξουν κάποιο ρόλο, στα πλαίσια της θεματικής ενότητας που όριζε το κάθε δωμάτιο.

Έπειτα συνέκριναν τη συμπεριφορά των παιδιών σε σχέση με τη συμπεριφορά τους στο σπίτι, σύμφωνα με όσα είχαν περιγράψει οι γονείς τους. Η συμπεριφορά αυτή ήταν αρκετά διαφορετική, προς το καλύτερο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν στην κοινωνικότητα. Ορισμένοι γονείς μάλιστα παρατήρησαν τη βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών τους και στο σπίτι, αρκετές μέρες μετά την έρευνα.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...