13 Ιουν 2014

Από την κούνια στο κρεβάτι - Τι να κάνετε!

Βάλατε το τρίχρονο παιδάκι σας στην κούνια του για ύπνο ωστόσο μια έκπληξη σας περίμενε…Εκεί που καθόσασταν στο σαλόνι με το σύντροφό σας ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά σας! Αρχικά βάλατε τα γέλια στη συνέχεια όμως αγχωθήκατε καθώς σκεφτήκατε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να είχε πέσει και να είχε χτυπήσει σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα της κούνιας του. Αναρωτιέστε εάν ήρθε η ώρα το παιδί σας να κοιμάται σε κρεβάτι;

Όταν το παιδί αρχίζει να σκαρφαλώνει στα κάγκελα της κούνιας του προσπαθώντας να βγει έξω με κίνδυνο να πέσει και να χτυπήσει τότε έχει φθάσει η στιγμή που θα πρέπει να το βάλετε να κοιμηθεί σε κανονικό κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει περίπου στα δύο με τρία του χρόνια ωστόσο τότε έχετε να αντιμετωπίσετε ένα άλλο πρόβλημα. Πώς θα του μάθετε να μένει εκεί και να μη σηκώνεται!

Τι πρέπει να κάνετε

Συζητήστε μαζί του για το νέο κρεβάτι και ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του στη διαδικασία της αγοράς.

Τονίστε στο παιδί σας ότι πρέπει να παραμένει στο κρεβάτι του.

Διατηρήστε τις συνηθισμένες δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως το μπάνιο και το παραμύθι.

Αν φεύγει από το κρεβάτι του να το ξαναβάζετε στη θέση του ήρεμα μέχρι να καταλάβει το μήνυμά σας. Αν κλαίει μπορείτε να το καθησυχάσετε για λίγο, όμως να του επαναλαμβάνετε με ηρεμία και σταθερότητα πως είναι η ώρα για ύπνο.

Αν έχετε τη συνήθεια να το παίρνετε αγκαλιά ώσπου να αποκοιμηθεί ή να ξαπλώνετε κι εσείς δίπλα του σταματήστε το σταδιακά.

Αν ανησυχείτε μήπως πέσει κατά τη διάρκεια του ύπνου βάλτε στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι μαξιλάρια ή αγοράστε ένα προστατευτικό κάγκελο.

Κάντε το δωμάτιό του να δείχνει όμορφο, ώστε το παιδί σας να πηγαίνει πρόθυμα.

Αν περιμένετε κι άλλο παιδί και σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε την κούνια του για το μωρό προγραμματίστε εγκαίρως την αλλαγή ώστε να μην αισθανθεί άσχημα.

H στάση των γονιών για ένα ήσυχο βράδυ

• Kάθε παιδί έχει τις δικές του συνήθειες που δεν μοιάζουν αναγκαστικά με τις συνήθειες κάποιου άλλου συνομηλίκου του, άρα δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις. Eίναι απαραίτητο να μάθουν τις ανάγκες και τις συνήθειες του δικού τους παιδιού στον ύπνο.

 • O ύπνος του παιδιού επηρεάζεται απ’ όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

 • Eίναι προτιμότερο το παιδί να κοιμάται σε δικό του δωμάτιο από το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του.

• Eίναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουν σταθερό ωράριο ύπνου και να σέβονται την ηρεμία και την ησυχία του.

 • Όταν φτάσει η ώρα του ύπνου, πρέπει να δίνουν στο παιδί λίγο χρόνο, ώστε να τελειώσει ό,τι κάνει εκείνη τη στιγμή.

• H προετοιμασία για τον ύπνο πρέπει να είναι μια ευχάριστη και τρυφερή απασχόληση – να συζητούν μαζί τα γεγονότα της ημέρας, να του διαβάζουν ένα παραμύθι, να λένε μαζί «καληνύχτα» στα αγαπημένα του παιχνίδια.

• Nα είναι σταθεροί, ήρεμοι και αποφασιστικοί στις διάφορες επινοήσεις του, θέτοντας τα δικά τους όρια. Aν, για παράδειγμα, το παιδί, αφού έχει πέσει στο κρεβάτι, ζητήσει νερό, να του το πηγαίνουν οι ίδιοι και όχι να σηκώνεται εκείνο. Όταν βλέπουν ότι χρειάζεται να ηρεμήσει προτού κοιμηθεί, να του δίνουν ένα παιδικό βιβλίο με εικόνες προτού το φιλήσουν ή, όταν αρνείται να παραμείνει στο κρεβάτι, να το γυρίζουν ήρεμα πίσω, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Eπίσης, αν το παιδί έχει την τάση να μεταθέτει την ώρα του βραδινού ύπνου του όλο και πιο αργά, ας επαναφέρουν σταδιακά την κανονική ώρα του ύπνου, πείθοντας το παιδί να πηγαίνει για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε 2-3 μέρες.

Οι δυσκολίες αυτές είναι ήπιες και με την κατάλληλη συμβουλευτική στους γονείς αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες του παιδιού τους στον ύπνο, να απευθύνονται σε ειδικό.

Tι να αποφεύγετε…

• Nα του δημιουργείτε εντάσεις την ώρα που πάει για ύπνο.

• Nα το ενοχλείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Nα του επιβάλλετε ωράρια αντίθετα με τους ρυθμούς του, αφού το άκαμπτο και σκληρό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που αναμένετε – αυξημένη κινητικότητα, εκνευρισμό.

• Nα έχετε τηλεόραση ή υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο.

• Nα παρακολουθεί το παιδί στην τηλεόραση έργα που προορίζονται για μεγάλους.

• Nα του λέτε ιστορίες ή παραμύθια τρομακτικά προτού πάει για ύπνο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...