20 Ιουν 2014

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΛΙΕΣ: Ένα παιχνίδι Κίνησης, Αίσθησης και Συντονισμού

Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ένα παλιό και γνωστό παιχνίδι, το οποίο όμως δεν του δίνουμε πια τόση σημασία....

Το παιχνίδι αυτό μπορούμε να το παίξουμε με 3 διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά, βάζοντας φαντασία, ίσως να βρούμε και περισσότερους!!!


1ος τρόπος

Με έναν παίκτη: Βάζω στο χέρι μου το "πιατάκι" (υπάρχει στο πίσω μέρος του ειδικό δέσιμο με velcro) και κάθομαι μπροστά από έναν τοίχο. Χτυπάω με δύναμη το μπάλακι στον τοίχο και προσπαθώ να το πιάσω με το "πιατάκι" μου.

 2ος τρόπος

 Με δύο παίκτες: Ο ένας θα χειρίζεται το "πιατάκι" και ο άλλος θα πετάει τη μπάλα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε το παιχνίδι είναι συνεργατικό, οπότε και οι δύο έχουν ως στόχο η μπάλα να πιαστεί στο "πιατάκι" (ο παίκτης, δηλ. που ρίχνει τη μπάλα έχει ως στόχο το "πιατάκι" και ο άλλος παίκτης κυνηγάει να πιάσει τη μπάλα με το "πιατάκι" του) είτε το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο με τον παίκτη που πετάει το μπαλάκι να προσπαθεί να ξεγελάσει τον παίκτη με το "πιατάκι". Έτσι ο στόχος του ενός είναι να πιάσει τη μπάλα, ενώ ο στόχος του δεύτερου είναι να δυσκολέψει το συμπαίκτη του να  πιάσει τη μπάλα.

3ος τρόπος

....και ο πιο συνηθισμένος!
Με δύο παίκτες: Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο, και ο καθένας με τη σειρά του προσπαθεί να το πιάσει με το "πιατάκι" του.







Ένα παιχνίδι κίνησης, αίσθησης και συντονισμού. Παρέχει:

απτικά ερεθίσματα (μαλακή και άγρια πλευρά του velcro),

οπτικά ερεθίσματα (οπτικός εντοπισμός, οπτική εστίαση, οπτική παρακολούθηση τροχιάς μπάλας, οπτική παρακολούθηση της τροχιάς του χεριού του άλλου παίκτη), 

ιδιοδεκτικά ερεθίσματα (τραβάω το μπαλάκι για να το "ξεκολλήσω" από το "πιατάκι", τρέχω και σταματάω απότομα)

αιθουσαία ερεθίσματα (αίσθηση ισορροπίας και κίνησης, η αίσθηση του που βρίσκομαι και η αλλαγή της θέσης μου στον χώρο)

ρυθμό-συντονισμό (οπτικοκινητικό συντονισμό, αμφίπλευρο συντονισμό -"ξεκολλάω" τη μπάλα από το "πιατάκι", με το ένα χέρι χειρίζομαι το "πιατάκι" και με το άλλο τη μπάλα, κινούμαι με το ρυθμό-ένταση που θα ρίξει ο άλλος παίκτης το μπαλάκι προς το μέρος μου)

μυϊκή ενδυνάμωση (η απαιτούμενη δύναμη που πρέπει να ασκήσω έτσι ώστε να "ξεκολλήσω" τη μπάλα από το "πιατάκι", η απαιτούμενη δύναμη που χρειάζεται για να πετάξω το μπαλάκι προς την κατεύθυνση του άλλου παίκτη)

συγκέντρωση και αύξηση του χρόνου δραστηριοποίησης



Χαλαρώστε και αφήστε το παιχνίδι να σας παρασύρει!

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...