1 Σεπ 2014

Το λαμπραντόρ που άλλαξε τη ζωή του μικρού Jacob

Από πολύ παλιά τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, που του παρέχουν προστασία και περιορίζουν τη μοναξιά του. Στον 21ο αιώνα, τα χαριτωμένα κατοικίδια ζώα χρησιμοποιούνται πλέον και για να βοηθούν τους ανθρώπους με δύσκολες ασθένειες να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή.

Ο 8χρονος Jacob Owens από την Αγγλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή μορφή αυτισμού, καθιστώντας δύσκολο να επικοινωνήσει ή να εκφράσει τα συναισθήματά του με τρόπο που να είναι κατανοητός από τους γύρω του. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο των χρόνων το μικρό αγοράκι ζούσε μια όλο και πιο μοναχική και απομονωμένη ζωή, καθώς η επαφή του με νέα άτομα γινόταν ολοένα και πιο σπάνια.
Όλα άλλαξαν το 2013 όταν η μητέρα του παιδιού ήρθε σε επαφή με την οργάνωση «Support Dogs». Μέσω του ειδικού προγράμματος για τον αυτισμό και με την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών, η οικογένεια απέκτησε ένα όμορφο λαμπραντόρ με το παρατσούκλι Minta.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε ολόκληρη η καθημερινότητα της οικογένειας. Πρόκειται για μια αμοιβαία σχέση. Όταν το παιδί δεν είναι καλά, το ίδιο συμβαίνει και με το χαριτωμένο τετράποδο και αντίστροφα.
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια την εκπληκτική αλλαγή στη συμπεριφορά του Jacob. Κάθε μέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ πλέον έχει γίνει περισσότερο ανεξάρτητος, κοινωνικός και πρόθυμος να επικοινωνήσει με τους άλλους», αναφέρει χαρακτηριστικά η μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με παλαιότερες επιδημιολογικές έρευνες, περίπου 4 έως 5 άτομα σε κάθε 10.000 έχουν κλασικό αυτισμό, ενώ περίπου 20 άτομα σε κάθε 10.000 παρουσιάζουν αυτιστικές τάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιδημιολογικές έρευνες, στην Ευρώπη τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν αναπτυξιακές διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ανέρχονται σε 58 σε κάθε 10.000. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 παιδιά και ενήλικα άτομα με κλασικό αυτισμό και 20.000 έως 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...