4 Νοε 2014

Το μπρόκολο βελτιώνει τα συμπτώματα αυτισμού

Μια χημική ουσία που δεν υπάρχει στο εμπόριο και περιέχεται κυρίως στο μπρόκολο, αλλά και σε άλλα λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το λάχανο, ιδίως όταν αυτά είναι άβραστα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού στους νέους, όπως την εσωστρεφή και αντικοινωνική συμπεριφορά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που μια ουσία φαίνεται να επιφέρει τέτοια βελτίωση στην περίπτωση του αυτισμού, μιας διαταραχής από την οποία πάσχει το 1% έως 2% του παγκόσμιου πληθυσμού (πολύ περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια) και οι αιτίες της οποίας παραμένουν ουσιαστικά άγνωστες.

Όμως, για να υπάρξει αποτέλεσμα, οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε καθημερινά πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες μπρόκολου, πράγμα μάλλον όχι ρεαλιστικό. Η πιλοτική κλινική δοκιμή, που έγινε σε μικρό δείγμα εθελοντών, πρέπει να επαναληφθεί σε περισσότερους ασθενείς, για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της και να εξαχθούν οριστικά θεραπευτικά συμπεράσματα.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής νευρολογίας Άντριου Ζίμερμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν ότι η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχεται στα λαχανικά, αν χορηγείται καθημερινά στα άτομα με αυτισμό, επιφέρει μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες βελτίωση στα προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας.

Η συγκεκριμένη ουσία απομονώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’90 από τον καθηγητή φαρμακολογίας Πολ Ταλαλέι του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και θεωρείται πιθανό ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του οξειδωτικού στρες των κυττάρων, της φλεγμονής και της ζημιάς στο DNA.

Τα κύτταρα των ατόμων με αυτισμό εμφανίζουν συνήθως αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και ίσως γι’ αυτό η σουλφοραφάνη τα βοηθά.

Η νέα μελέτη έγινε σε 44 άτομα ηλικίας 13 έως 27 ετών, που είχαν διαγνωστεί με μέτριο έως σοβαρό αυτισμό. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά είτε μια δόση σουλφοραφάνης της τάξης των 9 έως 27 μιλιγκράμ (που είχαν εξαχθεί από μπρόκολο), είτε ψευδοφάρμακο (πλασέμπο). Η χορήγηση σταμάτησε μετά από 18 εβδομάδες και στο μεταξύ γινόταν περιοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...