25 Νοε 2014

Πότε αρχίζουν τα μωρά να μπουσουλάνε;

Είτε «σπρώχνετε» το μωράκι σας μέσα στο καρότσι του, είτε το «κουβαλάτε» στο καλαθάκι του, είτε το κρατάτε από τα χέρια για να περπατήσει, μέχρι τώρα εσείς είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τη μεταφορά του. Σύντομα, όμως, το μικρό σας θα μάθει να μπουσουλάει και θα είναι σε θέση να μετακινείται μόνο του από το ένα σημείο στο άλλο.


Πρόκειται για ένα τεράστιο ορόσημο για την ανάπτυξη των μωρών, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανεξαρτησία της κίνησης. Επιπλέον, δίνει στο μωρό την αίσθηση της δύναμης και της ολοκλήρωσης, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοεκτίμησή του και ανοίγοντας μπροστά του ένα νέο κόσμο ανακαλύψεων.

Τα μωρά συνήθως αρχίζουν να σέρνονται στους 6-10 μήνες της ζωής τους, αν και υπάρχουν μερικά που μπορεί να παραλείψουν αυτό το στάδιο. Βοηθήστε το παιδί στο ντεμπούτο του, τοποθετώντας το μπρούμυτα στο πάτωμα αλλά πάντα υπό την επίβλεψή σας. Έτσι, του δίνεται η δυνατότητα να σηκώσει το κεφάλι και να κοιτάξει γύρω του, πράγμα το οποίο δυναμώνει το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια και τον κορμό, ενώ ενισχύει τους γοφούς και τα πόδια του. Σε μερικά μωράκια δεν αρέσει να είναι μπρούμυτα. Φροντίστε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον για εκείνα, τοποθετώντας μπροστά τους το αγαπημένο τους παιχνίδι ώστε να τους αποσπάσει την προσοχή ή ξαπλώστε κι εσείς μπρούμυτα και παίξτε μαζί τους.

Από αυτή τη στάση, θα μάθει σιγά-σιγά να στηρίζεται στα γόνατα και στις παλάμες του, θα ταλαντεύεται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, μέχρι τελικά να καταφέρει να περπατήσει!

Αν και έχετε σίγουρα προνοήσει για την ασφάλεια του παιδιού μέσα στο σπίτι, καλό θα ήταν να κάνετε έναν δεύτερο λεπτομερή έλεγχο πριν αρχίσει να μπουσουλάει. Το καλοκαίρι που δεν έχετε χαλί στο πάτωμα, μπορείτε να αγοράσετε μερικά αντιολισθητικά πατάκια για να ξεκουράζει τα γόνατά του από τις σκληρές επιφάνειες. Εάν το σπίτι σας έχει ξύλινα δάπεδα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τυχόν ατέλειες ή ακίδες που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό σας.

http://www.infokids.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...