20 Νοε 2014

Χάντρες σε κορδόνι... ΟΧΙ ΠΑΛΙ!!

ΧΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΚΟΡΔΟΝΙ
Συνήθως ζητάμε από ένα πιτσιρίκι να περάσει χάντρες σε ένα κορδόνι.... ή ένα καθαριστικό πίπας.... ή ένα σταθερό σημείο όπως ένα ξυλάκι καρφωμένο σε ένα κομμάτι πλαστελίνη. Αρκετά συνηθισμένη δραστηριότητα για τους περισσότερους θεραπευτές και γονείς. Οι μικροί μας φίλοι, οι οποίοι πρώτοι φορά εμπλέκονται σε τέτοιου τύπου παιχνίδια ενθουσιάζονται! Ενώ οι πιο μεγάλοι μας φίλοι, απλά βαριούνται...

ΗΡΘΕ, ΟΜΩΣ, Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ


Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκινάμε λίγο διαφορετικά. Αρχικά, "ζεσταίνουμε" τα χεράκια μας παίζοντας με το εύπλαστο υλικό και φτιάχνουμε πολλά "φιδάκια" διαφορετικών μεγεθών.

Αφού έχουμε φτιάξουμε αρκετά "φιδάκια" και το παιδί έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ χοντρών και πιο λεπτών "φιδιών", εμφανίζουμε στο τραπέζι χάντρες, επίσης, διαφορετικών μεγεθών.

Ξεκινάμε με μεγάλες χάντρες. Σε αυτή τη δραστηριότητα δεν υπάρχουν ούτε κορδόνια ούτε καθαριστικά πίπας. Θα τα φτιάξουμε εμείς!

Ανάλογα το μέγεθος της οπής που διαθέτει η χάντρα, θα πρέπει να φτιάξουμε το αντίστοιχο πάχος "φιδιού", έτσι ώστε να περνάει από μέσα. 

Περνάμε πολλές, λίγες ή μία χάντρα ανάλογα το μήκος του "φιδιού".  Αφού το παιδί  έχει αρχίσει να εξοικειώνεται...

....μπορούμε να πειραματιστούμε και με πιο μικρές χάντρες. Φυσικά, εξαρτάται από τις δεξιότητες του παιδιού. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε την πιο δύσκολη εκδοχή και το παιδί να ματαιωθεί.

Στόχος είναι το παιδί να ευχαριστιέται το παιχνίδι και μέσα από αυτό να μαθαίνει.



Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορούμε να εξελίξουμε τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό, την εμπλοκή σε νέα απτικά ερεθίσματα, την λεπτή κινητικότητα, την αντίληψη των μεγεθών, αλλά και την ανάπτυξη της φαντασίας.


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...