28 Ιουλ 2015

Παιχνίδι γεύσευων για να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού

Το μικρό παιδί λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον μέσα από τις πέντε αισθήσεις: όραση, αφή, όσφρηση, γεύση και ακοή. Ο εγκέφαλός του διεγείρεται συνεχώς δημιουργώντας σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Έτσι, καθώς μεγαλώνει το παιδί οτιδήποτε βλέπει, ακούει, αισθάνεται, μυρίζει, αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν σημαντικό να μαθαίνουν στα παιδιά τους τα χρώματα και τα σχήματα, αλλά και οι γεύσεις είναι κάτι το οποίο πρέπει να διδαχθούν, καθώς μαθαίνουν στο παιδί να εκφράζεται αλλά και να διευρύνει το διαιτολόγιο του. Συγκεκριμένα, ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής παρακάτω μας αναλύει την αίσθηση της γεύσης και πώς μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτή στο παιδί μας, διασκεδάζοντας!



Ανακαλύπτοντας με το παιδί νέες γεύσεις
• Η κάθε τροφή έχει διαφορετική γεύση και μόνο όταν δοκιμάσουμε κάτι μπορούμε να θυμόμαστε τη γεύση του. Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναφάει και ζητήστε του να σας περιγράψει πώς είναι. Είναι γλυκό; Αλμυρό;

• Συνήθως, διαλέγουμε να φάμε κάτι επειδή μας αρέσει η γεύση του. Ρωτήστε το παιδί σας ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό και ποιο είναι εκείνο που του αρέσει λιγότερο. Ρωτήστε να σας πει τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει ένα φαγητό και το αντίθετο. Δημιουργήστε έναν πίνακα και ζητήστε του να σημειώσει τις απαντήσεις. Π.χ. κεράσια: μου αρέσει πολύ / μου αρέσει / δεν μου αρέσει.

• Βοηθήστε το να αναζητήσει τη νοστιμιά στο φαγητό του. Εάν π.χ. ένα φαγητό το θεωρήσει άνοστο, δώστε του αλάτι και πιπέρι και ζητήστε του να προσθέσει τόσο όσο χρειαστεί μέχρι να τον ικανοποιήσει.

Δείξτε του ποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους και ποιες όχι. Τοποθετήστε μπροστά του τρεις φέτες ψωμί και βάλτε στη μία μερέντα, στην άλλη χυμό λεμονιού και στην τρίτη χυμό ντομάτας. Ρωτήστε το ποιος συνδυασμός νομίζει ότι ταιριάζει καλύτερα

Εξηγώντας πώς λειτουργεί η όσφρηση και η γεύση
Μιλήστε στο παιδί σας για την αίσθηση της όσφρησης και πώς συνδυάζεται με την γεύση. Οι ευχάριστες μυρωδιές μας δίνουν την εντύπωση ότι το φαγητό θα είναι νόστιμο. Γι αυτό τον λόγο, εξηγήστε του ότι όταν είμαστε άρρωστοι και δυσκολευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την όσφρηση μας, το φαγητό μας φαίνεται άνοστο

Δραστηριότητα και παιχνίδι με τη γεύση

• Στη συνέχεια, μιλήστε του για την αίσθηση της όρασης. Ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και τη μύτη και δώστε του να φάει κάτι. Ρωτήστε το να σας πει τι έφαγε. Μετά, με ανοιχτά μάτια και μύτη, δώστε του να το ξαναφάει. Ρωτήστε αν του άρεσε το ίδιο.

• Εξηγήστε του ότι η όψη ενός φαγητού, η μυρωδιά, αλλά κυρίως η γεύση μας προειδοποιούν όταν η τροφή έχει χαλάσει. Μια χαλασμένη τροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και πρέπει να την αποφεύγουμε.

• Δοκιμάστε νέες γεύσεις με το παιδί σας! Υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορεί να μην έχει δοκιμάσει ακόμα. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και ζητήστε του τι νέα υλικά θα ήθελε να προσθέσετε π.χ. στην πίτσα ή σε φαγητά που πιθανόν να μην του αρέσουν όπως τα φασολάκια. Προσθέτοντας υλικά που του αρέσουν θα τα δοκιμάσει πιο εύκολα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...