27 Ιουλ 2015

Επιχείρηση μπουσούλημα

Πολλοί γονείς υπερηφανεύονται ότι το μωράκι τους περπάτησε αμέσως, χωρίς προηγουμένως να μπουσουλήσει, αγνοώντας ότι το μπουσούλημα αποτελεί ένα βασικό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού, που έχει πολλά οφέλη.

Μπουσουλώντας ένα παιδί χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα του, με αποτέλεσμα να δυναμώνει τους μύες του κορμού, των ώμων και των ποδιών του. Η σπονδυλική του στήλη ευθυγραμμίζεται και αποκτά ισορροπία και δύναμη.

Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη, το μπουσούλημα προσφέρει και πολλά γνωστικά οφέλη. Ας μην ξεχνάμε ότι για να μπουσουλήσει ένα μωρό πρέπει να χρησιμοποιήσει και να συντονίσει όλες τις αισθήσεις του, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο διάφορες περιοχές του εγκεφάλου του.

Τα περισσότερα μωράκια μπουσουλάνε ανάμεσα στους 7 με 10 μήνες. Για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να μπουσουλήσει θα πρέπει να το βάζετε από τον 3ο-4ο μήνα για λίγη ώρα κάθε μέρα με την κοιλιά στο πάτωμα (μπρούμυτα), ώστε σταδιακά να δυναμώσουν οι μύες του. Ταυτόχρονα μπορείτε να του προσφέρετε ερεθίσματα, π.χ. ένα παιχνίδι που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, ώστε να πρέπει το ίδιο το παιδί να μετακινηθεί για να το πιάσει.

Όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλά, φροντίστε να έχει πολύ χώρο και ελέγξτε το σπίτι σας για πιθανούς κινδύνους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μπουσουλήσετε κι εσείς μαζί του, βλέποντας έτσι τον κόσμο από το δικό του ύψος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...