7 Σεπ 2015

Προετοιμάστε το για την πρώτη μέρα στο σχολείο...

Το καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του και ο καιρός που τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο πλησιάζει. Τα περισσότερα επιστρέφουν για μια ακόμα νέα σχολική χρονιά αλλά κάποια θα πάνε για πρώτη φορά…

Μεγάλο ορόσημο στη ζώή τόσο των παιδιών,όσο και των γονιών τους λοιπόν, είναι η στιγμή που το παιδί  θα πάει πρώτη φορά σχολείο. Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσικό οι γονείς να ανησυχούν για το παιδί τους και την προσαρμογή του σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή.

Αρχικά, όμως πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να μιλάμε συνεχώς για το σχολείο και να το παρουσιάζουμε σαν κάτι τόσο σοβαρό που πρόκειται να συμβεί, γιατί το παιδί πιθανότητα θα αγχωθεί ότι κάτι κακό θα συμβεί στη ζωή του που θα ταράξει τη μέχρι τώρα ηρεμία και χαρά του. Αντίθετα, αυτό που το παιδί πρέπει να καταλάβει είναι ότι πρόκειται απλά για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς μεγαλώνει. Ότι είναι μια φυσική συνέχεια και μέρος της ζωής του που μόνο καλό θα του κάνει.

Πρώτα απ' όλα, πριν το παιδί αρχίσει το σχολείο, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το σχολείο που έχετε επιλέξει είναι το καλύτερο δυνατό για το παιδί και θα το καλωσορίσει με τον σωστότερο τρόπο, ειδικά αν το παιδί είναι λίγο συγκλονισμένο από αυτό που συμβαίνει. Ο δάσκαλος και όλη η ομάδα του σχολείου πρέπει να βοηθούν και να στηρίζουν τα παιδιά ώστε να αισθανθούν πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους στη σχολική ζωή.

Στην πορεία προς την πρώτη ημέρα του παιδιού σας στο σχολείο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε προκειμένου να προσαρμοστεί σε καινούργιο περιβάλλον, σε νέες ομάδες ανθρώπων και να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από την καθημερινότητα σας, το παιχνίδι, μέσα από απλά πράγματα με τα οποία θα κάνετε ουσιαστικά "εκπαίδευση" στο παιδί για την…μεγάλη μέρα.

Μια καλή και ασφαλής πρώτη αρχή είναι μια επίσκεψη σε βιβλιοθήκη ή σε κάποια εκδήλωση όπου το παιδί θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, θα υπακούσει σε κανόνες (π.χ θα πρέπει να μείνει ήσυχο) και θα έχει -ενδεχομένως- την ευκαιρία να συναναστραφεί με συνομήλικους. Από την άλλη, μπορείτε απλά να πηγαίνετε συχνά σε ένα παιδικό πάρκο, όπου είναι το ιδανικό σημείο να αλληλεπιδράσει το παιδί με άλλα παιδιά μεγαλύτερα ή μικρότερα που δεν έχει συναντήσει στο παρελθόν όπως άλλωστε θα συμβεί και με τους συμμαθητές του.

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες, όποτε συμβαίνουν, ακόμα και αν πρόκειται για πάρτι γενεθλίων. Αν διαπιστώσετε ότι  είναι απρόθυμο να συμμετάσχει σε ομαδικά παιχνίδια, αρχίστε να παίζετε πολύ μαζί του στο σπίτι -όπου το περιβάλλον είναι οικείο και ασφαλές- καλώντας και άλλα παιδάκια.

Κάποια απλά "παιχνίδια" στο σπίτι θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν πιο ομαλά στη σχολική ζωή και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία:

Ζητήστε από το παιδί να κάνει κάτι, π.χ να ντυθεί μόνο του επιλέγοντας τα ρούχα που θέλει. Όταν ντυθεί, επιβραβεύστε το εξηγώντας ότι νιώθετε πολύ ικανοποιημένοι που έκανε αυτό που του ζητήσατε. Έτσι θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του και την σημασία, του να ακολουθεί οδηγίες και κανόνες -που θα συμβαίνουν από δω και στο εξής στην καθημερινότητα του- αλλά και ότι θα επιβραβευεται γι αυτό.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει πίεση ή ανησυχία σχετικά με τις γνώσεις του παιδιού αναφορικά με γράμματα και αριθμούς πριν αρχίσει το σχολείο. Μπορείτε να του μιλάτε και να του εξηγείτε για αυτά -αριθμούς, χρώματα, γράμματα- σε ανύποπτο χρόνο στην καθημερινότητα σας ενώ τα συσχετίζεται παράλληλα με αληθινές συνθήκες και καθημερινές στιγμές. Ζητήστε του, π.χ στο σούπερ μάρκετ, να βρει το κόκκινο κουτί με τα δημητριακά, ή πάρει 5 πράσινα μήλα κ.ο.κ. Όταν φτάσετε στο σπίτι, μετρήστε μαζί του αυτά που πήρατε και δείτε αν το παιδί σας μπορεί να οργανώσει τα ψώνια σε τάξη μέσα στη κουζίνα, να τα τοποθετήσει σωστά κ.ο.κ

Το να ενημερώσετε όμως το παιδί για τον ίδιο τον εαυτό του είναι εξίσου σημαντικό όταν αρχίζει το σχολείο. Ξέρει πόσο χρονών είναι; Πού μένει; Θα μπορούσε να πει το ίδιο στη δασκάλα του, ότι π.χ δεν αισθάνεται καλά ή ότι χτύπησε; Εδώ καλό είναι να επισημάνουμε πως είναι σημαντικό -για πολούς λόγους- το παιδί πριν το σχολείο να γνωρίζει και να απομνημονεύσει τα μέρη του σώματός του. Το να εκφράζει αυτό που νιώθει ή το να ξέρει ότι μπορεί να απαντήσει με επιτυχία σε ερωτήσεις,  θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.

Μπορείτε, επίσης, να το βοηθήσετε να κατανοήσει καλά λέξεις με ευρείες έννοιες, όπως «ίδιο» και «διαφορετικό» ή «περισσότερο» και «λιγότερο». Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις του. Βοηθήστε το, να περιγράψει πράγματα και να κατανοήσει διαφορές. Βάλτε π.χ πολλά διαφορετικά είδη φρούτων σε ένα μπολ. Ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει αυτό που είναι διαφορετικό, να βρει ομοιότητες σε άλλα, να βρει συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ δύο, να επιλέξει βάση χρωμάτων, μεγέθους και πολλά ακόμη. Αυτή είναι πραγματικά μια πολύ αποτελεσματική άσκηση που επίσης, επειδή συμβαίνει σε πλαίσια παιχνιδιού θα βοηθήσει σίγουρα το παιδί.

Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε για τις λέξεις που περιγράφουν το χρόνο, όπως «πριν» και «μετά» ώστε να κατανοήσει σταδιακά την αξία και τη σημσία του χρόνου. Για παράδειγμα λέμε στο παιδί : «Φάγαμε πρωινό πριν πάμε στο πάρκο, μετά γυρίσαμε σπίτι, πριν όμως είχαμε περάσει από το βιβλιοπωλείο.»

Εάν η διδασκαλία από μέρους σας, γίνεται στα πλαίσια της καθημερινότητας μακριά από τυπικές στάσεις, το παιδί σας θα πάρει όλη τη γνώση χωρίς να ξέρει στην πραγματικότητα ότι το διδάξατε… Η μάθηση του παιδιού, πρέπει να βασίζεται στο παιχνίδι, έτσι ώστε αυτά τα παιχνίδια να το προετοιμάσουν σωστά  για την ημέρα του σχολείου.

Εκτός λοιπόν, ότι με όλα αυτά τα παιχνίδια προετοιμάζουμε γνωστικά το παιδί ώστε να μην πάει "χαμένο" στο σχολείο, καταφέρνουμε και να το βοηθήσουμε να ενταχθεί ομαλά, να είναι ήρεμο και ψυχολογικά έτοιμο, με αυτοπεποίθηση, γιατί -όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ενήλικους- όταν βρεθεί σε ένα ξένο περιβάλλον αν είναι προετοιμασμένο ώστε να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις, αυτομάτως θα νιώσει και ψυχολογικά καλά.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...