14 Δεκ 2015

6 Tips ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ "ΕΚΡΑΓΕΙ" ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Γιορτινά τραπέζια, πολλά στολίδια, φώτα, νέοι άνθρωποι, νέα μέρη, πολλά χρώματα, πολλές μυρωδιές, φωνές, δυνατή μουσική, στενά ρούχα...... και ο κατάλογος είναι μακρύς για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Για να απολαύσουμε όλοι την εορταστική περίοδο χρησιμοποιούμε κάποιες στρατηγικές σε παιδιά που γνωρίζουμε πως αισθητηριακά μπορεί να διεγερθούν πιο σύντομα και με περισσότερη ένταση απο κάποια άλλα. Προτείνουμε μερικές πρακτικές στρατηγικές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.



1. Εαν το παιδί σας υπερ-διεγείρεται εύκολα, περιορίστε τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μέσα στο σπίτι. Τα πάρα πολλά φώτα σε συνδυασμό με τις διάφορες μυρωδιές, καθώς και με την ποικιλία γιορτινών ερεθισμάτων, μπορεί να είναι ευχάριστα για τους περισσότερους απο εμάς, αλλά για τα παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή/ ΔΕΠ-Υ/ αισθητηριακές διαταραχές μπορεί να είναι παραπάνω απο αρκετά.  

2. Φτιάξτε και δώστε στο παιδί ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις/parties/γιορτινά τραπέζια, ιδιαίτερα για εκείνες τις ημέρες που εχουν πολλές αλλαγές. Μπορεί να πρόκειται για ένα γραπτό πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα με εικόνες για μικρότερα παιδιά, πάντως σε κάθε περίπτωση θα κάνει το παιδί να αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος γνωρίζοντας τι έπεται.

3. Πριν φύγετε για τις γιορτινές διακοπές ή για κάποιο εορταστικό τραπέζι κάντε ένα οικογενειακό "συμβούλιο", με στόχο όλη η οικογένεια να γνωρίζει πόσο σκοπεύετε να μείνετε και πως περιμένετε να συμπεριφερθούν. Συνεχίστε, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών, να εφαρμόζετε με σχετική συνέπεια το πρόγραμμα ύπνου τους.

4. Τα παιδιά με σημαντικές αισθητηριακές ευαισθησίες, χρειάζονται έναν επιπλέον προγραμματισμό για να απολαύσουν τις γιορτινές διακοπές. Για παράδειγμα, είναι χρήσιμο να έχετε διάφορες προσαρμογές μαζί σας -ωτοασπίδες, ακουστικά, stress balls, το "κουτί ηρεμίας"......- που γνωρίζετε πως ανακουφίζουν το παιδί και έχουν φανεί αποτελεσματικά στη αισθητηριακή του ρύθμιση. Είναι σημαντικό εκείνες τις ημέρες να φροντίσετε το παιδί να ντύνεται με άνετα/οικεία ρούχα που τον βοηθούν να νιώθει πιο ήρεμο.
5. Διαλέξτε μια λέξη "ΚΩΔΙΚΟ" που το παιδί θα χρησιμοποιεί όταν αρχίσει να υπερ-διεγείρεται και χρειάζεται ένα διάλειμμα. Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως μόλις χρησιμοποιήσει τη λέξη θα ανταποκριθείται άμεσα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πως υπάρχει μια διέξοδος σε περίπτωση δυσφορίας.

6.  Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει αισθητηριακή ευαισθησία σε τρόφιμα ή αλλεργίες, προγραμματίστε επιπλέον εναλλακτικές λύσεις. Γεμίστε ένα μικρό τσαντάκι που θα έχει το δικό του φαγητό και διάφορα σνακς. Γενικά, σε όλες τις περιπτώσεις, προσέχουμε την ποσότητα κατανάλωσης των γλυκών .


Μην περιμένετε το παιδί να κάνει την έκρηξη για να δράσετε. Το να προλάβουμε μια έκρηξη είναι πάντα το καλύτερο σενάριο για όλους, απο το να προσπαθούμε να "σβήσουμε τη φωτιά".


ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!!
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...