7 Ιαν 2016

Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με αυτισμό: Η σημασία της εργοθεραπείας


Το παιχνίδι κατέχει μια από τις σπουδαιότερες θέσεις στην ζωή του παιδιού. Η διαδικασία του παιχνιδιού εμφανίζεται ως μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει ταυτόχρονα πολλές πράξεις, προσανατολισμούς και εκφράσεις , που δρουν σαν μια διαδικασία μάθησης και συναισθηματικής εξέλιξης. Το παιδί έχει την ευκαιρία να αντιλαμβάνεται καλύτερα το σώμα του, τα όρια και τον προσανατολισμό του, προσαρμόζοντας κατάλληλα την κίνηση του στις ανάγκες των παιχνιδιών.

Το παιχνίδι εκτός από ανάγκη του παιδιού για ψυχαγωγία, αποτελεί εργαλείο για την εκπαίδευση και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    Η εργοθεραπεία μέσα από το παιχνίδι έχει ως στόχο την αναγνώριση επιθυμητών δραστηριοτήτων παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου και τη κατάλληλη επιλογή των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά παίζουν για να μάθουν, να διασκεδάσουν , να διερευνήσουν αλλά και για να γνωρίσουν τον κόσμο.

Το παιχνίδι ως εργοθεραπευτικό μέσο βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να χρησιμοποιούν τον τρόπο που παίζουν και τα πράγματα με τα οποία δεσμεύονται για να κάνουν βήματα προόδου μέσα από τα εξελικτικά στάδια για την ανάπτυξη άλλων πιο σύνθετων δεξιοτήτων. Η επιλογή των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνεται με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Όταν υπάρχουν

-Aδεξιότητα στις κινήσεις (να ρίχνει αντικείμενα, να χτυπά πάνω σε αντικείμενα)
-Καθυστέρηση στη κατάκτηση συγκεκριμένων κινητικών δεξιοτήτων όπως χρήση μαχαιροπήρουνων, ποδήλατο, σύλληψη μπάλας, κόψιμο με ψαλίδι, κούμπωμα κουμπιών κ.τ.λ.
-Μεγαλύτερες δυσκολίες σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεχείς αλλαγές του σώματός του ή προσαρμογή του σώματος στο περιβάλλον (τένις, σχοινάκι)
-Φτωχή ισορροπία
-Δυσκολίες στη γραφή

 τα διαδραστικά παιχνίδια  όπως το Wii ή το Kinems, συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων , στην ανακάλυψη των ενδιαφερόντων των παιδιών, στη διάκριση αριστερού – δεξιού, στην ανάπτυξη της νοητικής επίδοσης, στην ισορροπία.

Το  Kinems και το Wii είναι ένα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με ανίχνευση κίνησης χρησιμοποιώντας την κάμερα. Είναι βασισμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού , πραγματοποιείται με παιγνιώδες περιβάλλον , είναι βασισμένο σε ειδικές μεθόδους εργοθεραπευτών και παιδαγωγών και καταγράφει και αναλύει τις μαθησιακές αλλά και κινητικές επιδόσεις.

Στόχος των διαδραστικών παιχνιδιών  Wii και Kinems είναι η αξιοποίηση τεχνολογιών φυσικής αλληλεπίδρασης για τη βοήθεια των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και για τη διερεύνηση τρόπων ένταξης στην ειδική αγωγή.

Πηγή
Δερβίσογλου Δέσποινα Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...