26 Φεβ 2016

Πως θα δείξουμε με πινέζες τα σημεία στίξης σε παιδιά με Δυσλεξία!

 Όταν δεν αποδίδει ο κλασικός τρόπος πάντα προσπαθούμε αλλιώς!

Τα σημεία στίξης για πολλά από τα παιδιά με Δυσλεξία είναι στοιχεία περιττά. Ένα δυσλεξικό παιδί έχει πολλά πράγματα να καταφέρει ταυτόχρονα πχ. να κατανοήσει την ερώτηση, να συνθέσει την απάντηση του και να τη γράψει με τα λιγότερα ορθογραφικά λάθη. Αυτό σημαίνει πως τα "δεύτερα" στοιχεία του Λόγου όπως είναι: τονισμός & άλλα σημεία στίξης πολλές φορές δεν εμφανίζονται στο γραπτό του.

Το κλειδί και πάλι για το δυσλεξικό παιδί είναι η αυτοματοποίηση. Η επιτυχία είναι να χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης όσο γράφει χωρίς να χρειάζεται υπενθύμιση ή να ανατρέχει στο γραπτό του αφού το έχει ολοκληρώσει ώστε να τα προσθέσει στο τέλος. Μια μέθοδος αφομοίωσης αυτών των στοιχείων που είναι χρήσιμα για την απόδοση του νοήματος στο γραπτό λόγο, είναι να τα Τονίσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχουν εκεί! Να τα απεικονίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να κάνουν αισθητή την εμφάνιση τους μέσα στο κείμενο.

Υλικά: πινέζες, επιφάνεια με φελλό ή φελιζολ


Άσκηση: Βάζουμε τη σελίδα με το κείμενο που θέλουμε να δουλέψουμε πάνω στην επιφάνεια του φελλού ή φελιζολ. Το παιδί βρίσκει όλες τις τελείες του κειμένου και πιέζει πάνω τους κάθε φορά απο μια πινέζα.

Τώρα είναι και η ευκαιρία να δείξουμε ότι μετά απο κάθε Τελεία ξεκινάμε πάντα με Κεφαλαίο γράμμα!

  

Tip: Επίσης πολύ καλός τρόπος για να τονίσουμε τους τόνους!

 

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr 

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...