4 Μαΐ 2016

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ μέσω του στοματοαισθητικού συστήματος - ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΝΑΚ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ενισχύσουμε τη ρύθμιση του σώματος, του μυαλού και της συμπεριφοράς των παιδιών. Ένας από αυτούς είναι μέσω του στοματοαισθητικού συστήματος.


Σίγουρα η μέθοδος δοκιμής-λάθους είναι χρήσιμη για να δούμε τι βοηθάει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια δοκιμασμένα "κόλπα" που χρησιμοποιούμε εμείς οι εργοθεραπευτές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αυξήσουν το επίπεδο εγρήγορσης ή να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν περισσότερο.

Είναι σημαντικό, πριν δοκιμάσετε κάποιες από τις προτεινόμενες ιδέες, να γνωρίζετε το αισθητηριακό προφίλ του παιδιού, καθώς και τις προτιμήσεις/αλλεργίες/αισθητηριακές εμπειρίες του.

ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ

Για αρκετά παιδιά που αργούν να ανταποκριθούν ή φαίνονται ληθαργικά, οι ξινές γεύσεις, η γεύση μέντας, τα κρύα φαγητά και ποτά, καθώς και τα τραγανά σκάκ, μπορούν να προσφέρουν αύξηση του επιπέδου εγρήγορσης μέσω του στοματο-αισθητηριακού εισερχόμενου. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις:

  1. ΣΠΙΤΙΚΟ ζελε φρούτων με ξινή γεύση.
  2. Εσπεριδοειδή - δοκιμάστε κομμάτια πορτοκαλιού ή γκρειπφρουτ.
  3. Μέντα - Είναι μια γεύση που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι, στην ώρα του κύκλου στο σχολείου ή όταν πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη δράση με συγκέντρωση.
  4. Φτιάξτε το δικό σας γλυκό γιαούρτι -  το οποίο μπορείτε να το βάλετε σε ένα σακουλάκι-σωλήνα, θα το πιέζει και  θα εισέρχεται κατευθείαν μέσα στο στόμα.
  5. Λεμονάδα - άλλη μια επιλογή ξινής γεύσης. Φτιάξτε τη δική σας λεμονάδα και δοκιμάστε να προσθέσετε ανθρακούχο νερό για να γίνει πιο αφρώδες. 
  6. Ανανάς/πορτοκάλι/μπανάνα γρανίτα - λίγο ξινό και λίγο κρύο, ο τέλειος συνδυασμός για την αύξηση της εγρήγορσης.
  7.  Κατεψυγμένα σταφύλια - εύκολο κρύο σνακ!
  8. Φέτες μήλου - η τελεια τραγανή επιλογή! 
  9. Μούσλι - φτιάξτε τις δικές σας μπάρες δημητριακών και κάντε τες όσο τραγανές χρειάζεται.
  10. Σνακ με γλυκιά και πικάντικη γεύση.
  11. Σέλερι και τυρί κρέμα ή φυστικοβούτυρο
  12. Γλυκό ρεβύθι - υπάρχουν αρκετές νόστιμες συνταγές με ρεβύθια. Μια γλυκιά, τραγανή και υγιεινή επιλογή για το μικρό σας.
ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Για πολλά παιδιά που φαίνεται ότι βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, έχουν συμπεριφορές που μοιάζουν "εκτός ελέγχου", είναι απρόσεκτα ή/και έχουν μειωμένη διάρκεια της προσοχής τους, οι τροφές που παρουσιάζουν αντίσταση κατά τη μάσηση και τα ποτά που απαιτούν έντονο ρούφηγμα, μπορούν να προσφέρουν ένα κατευναστικό αισθητηριακό ερέθισμα. Δείτε τις παρακάτω επιλογές:

  1. Ρούφηγμα παχύρευστων υγρών μέσω ενός καλαμακιού - Δοκιμάστε σπιτικά smoothies απο διάφορα φρούτα.
  2. Πόση υγρού από ένα μπουκάλι χρησιμοποιώντας καλαμάκι ή κάποιο στόμιο που να απαιτεί απομύζηση.
  3. Μάσηση κουλουριών και ψωμιού.
  4. Τσίχλα - είναι εξαιρετικά χρήσιμη για παιδιά που μπορούν να τη διαχειριστούν χωρίς να την καταπίνουν. Δοκιμάστε τη κατά τη διάρκεια εργασιών σχολείου ή κατά τη διάρκεια ανεξάρτητης δράσης.
  5. Η μάσηση μπάρας δημητριακών είναι μια βαριά δουλειά ....... για το στόμα.
  6. Σταφίδες και διάφορα αποξηραμένα φρούτα.

Να είστε πάντα ενήμεροι σχετικά με τις αλλεργίες και ευαισθησίες, καθώς και τις στοματικές κινητικές δεξιότητες και τη δύναμη ενός παιδιού όταν δοκιμάζετε νέες τροφές/γεύσεις. Για τα παιδιά με αισθητηριακές ανάγκες ή/και ιατρικά προβλήματα είναι πάντα καλύτερο να συνεργάζεστε με έναν εργοθεραπευτή ή άλλον επαγγελματία υγείας πριν από την εξερεύνηση νέων τροφικών επιλογών.


Επιμέλεια:  Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...