27 Ιουλ 2011

Τα μάτια των βρεφών αργούν να επεξεργαστούν την κίνηση

Οι ταχέως μεταβαλλόμενες εικόνες ενδέχεται να φαίνονται ως "θολούρα" στα μάτια των βρεφών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Αν και τα βρέφη βλέπουν την κίνηση, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα επιμέρους στοιχεία μιας κινούμενης εικόνας εξίσου καλά με έναν ενήλικα.

Ο εγκέφαλος των βρεφών αναπτύσσει σταδιακά την ικανότητα να χρησιμοποιεί την οπτική πληροφορία για να ανακαλύψει και να επεξεργαστεί τον κόσμο του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχύτητα με την οποία μπορούν τα βρέφη να αναγνωρίζουν ανεξάρτητες κινήσεις είναι περίπου μισό δευτερόλεπτο. Δηλαδή σχεδόν 10 φορές πιο αργή σε σχέση με την αντίστοιχη ταχύτητα των ενηλίκων, οι οποίοι μπορούν ν' αντιληφθούν ανεξάρτητες κινήσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε 50 έως 70 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Προκειμένου να καθορίσουν το όριο ταχύτητας της οπτικής αντίληψης των βρεφών, οι ερευνητές εξέτασαν τις κινήσεις των ματιών βρεφών ηλικίας 6-15 μηνών, στα οποία έδειξαν τέσσερα τετράγωνα που τρεμόπαιζαν. Τα τρία από αυτά τρεμόπαιζαν από το μαύρο στο άσπρο στο μαύρο, ενώ το άλλο από το άσπρο στο μαύρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τελευταίο θα έπρεπε να τραβήξει περισσότερο την προσοχή των βρεφών, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα βρέφη ηλικίας 6-9 μηνών ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τα τετράγωνα όταν ο ρυθμός με τον οποίο τρεμόπαιζαν ήταν έως 0,5 hertz ή περίπου ένα καρέ ανά δύο δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός για τα βρέφη ηλικίας 15 μηνών ήταν 1 hertz ή περίπου δύο καρέ ανά δύο δευτερόλεπτα. Δηλαδή σχεδόν 8 φορές πιο αργός σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ενηλίκων που συμμετείχαν στο πείραμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τα βρέφη κάτω των 15 μηνών, μια ταινία στην τηλεόραση (μέσος ρυθμός ανανέωσης εικόνας στις ταινίες είναι 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο) φαίνεται σαν μια "θολούρα".

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...