16 Ιουλ 2011

Όπου υπάρχει θέληση...

Ο αυτοέλεγχος των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα επιτυχία τους στη ζωή


Ο αυτοέλεγχος -η ικανότητα ρύθμισης της προσοχής, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς- εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και διαμοργώνεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής, με διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε άτομο. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, γνωρίζαμε ότι είναι εν μέρει κληρονομικός κι εν μέρει επίκτητος, ότι όσοι έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο είναι πιο πιθανό να καταλήξουν άνεργοι, να παρουσιάσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές (όπως να τρώνε υπερβολικά) και να ζήσουν λιγότερα χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ ωστόσο συνδέει τον αυτοέλεγχο της παιδικής ηλικίας με την υγεία και την ευημερία στην ενήλικη ζωή.
Η ψυχολόγος Terrie E. Moffitt του Πανεπιστημίου Duke και η ομάδα της επικεντρώθηκαν στον αυτοέλεγχο 1.037 παιδιών που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1972-1973 στη Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά από την ηλικία των τριών μέχρι τα 11 και συγκέντρωναν αναφορές από τους γονείς και τους δασκάλους κάθε δύο χρόνια, προκειμένου ν' αξιολογήσουν το επίπεδο αυτοελέγχου τους. Τελικά, όταν τα παιδιά αυτά έγιναν 32 ετών, αξιολόγησαν την υγεία, την οικονομική κατάσταση και το ποινικό τους μητρώο.
Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά με χαμηλότερο επίπεδο αυτοελέγχου ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν ως ενήλικες με χειρότερη υγεία, να είναι χωρισμένοι γονείς, νά είναι εξαρτημένοι στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και να έχουν ποινικό μητρώο. 

Πηγή: Scientific American Mind, July/August 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...