20 Ιουλ 2011

Ασφαλέστερα τα παιδιά όταν οδηγεί ο παππούς

Τα παιδιά είναι ασφαλέστερα σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα όταν οδηγεί ο παππούς ή η γιαγιά τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που έγινε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Εξετάστηκαν 1.302 περιπτώσεις ατυχημάτων στις οποίες ενεπλάκησαν παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών. Το ποσοστό σοβαρού τραυματισμού των παιδιών στην περίπτωση που οδηγούσε ο παππούς ή η γιαγιά ήταν κατά 50% μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό όταν οδηγούσε κάποιος από τους γονείς τους.
Κι αυτό παρόλο που συνήθως ο παππούς και η γιαγιά δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα συστήματα συγκράτησης για την ασφάλεια των παπιδιών (δηλαδή παιδικά καθίσματα κτλ). 
Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές. Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Fred Henretig, δήλωσε: "Η αρχική μου υπόθεση ήταν ότι το ποσοστό τραυματισμού θα ήταν υψηλότερο όταν οδηγούσαν οι παππούδες ή οι γιαγιάδες". Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό εμπλοκής των ηλικιωμένων σε ατυχήματα είναι υψηλότερο. Αυτό το υψηλότερο ποσοστό αφορά ηλικίες από 55 και πάνω, κυρίως όμως από 65 και πάνω. Ο μέσος όρος ηλικίας της παρούσας έρευνας ήταν τα 58 χρόνια για τους παππούδες και τις γιαγιάδες και 36 για τους γονείς των παιδιών.
Ο Henretig πιστεύει ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες και αφήνουν μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, ο Bruce Simons-Morton του Ερευνητικού Τμήματος Πρόληψης από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης εκφράζει ορισμένες αμφιβολίες: "Το συμπέρασμα μπορεί να είναι υπερεκτιμημένο. Σε έρευνες σαν κι αυτή δεν είναι εύκολο να ελέγξεις όλους τους σημαντικούς παράγοντες". Κι εξηγεί ότι είναι σύνηθες να οδηγεί ο μπαμπάς στο επικίνδυνο κομμάτι μιας διαδρομής ή υπό πιο αντίξοες συνθήκες οδήγησης (βράδυ, με βροχή, με χιόνι, κτλ) και να παραδίδει το τιμόνι στον παππού στο λιγότερο επικίνδυνο κομμάτι. Το γεγονός αυτό επηρρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί και να ληφθεί υπόψιν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...