14 Ιουλ 2011

Υγιείς έφηβοι τα νήπια που αργούν να μιλήσουν

-->
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (6/7/2011), το οποίο επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, καταρρίπτονται οι θεωρίες περί συναισθηματικών διαταραχών.
Τα νήπια που καθυστερούν να μιλήσουν δεν εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα στο μέλλον. Την άποψη αυτή υποστηρίζει μία ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Andrew Whitehouse, έπειτα από πολυετείς έρευνες. Ο καθηγητής και η επιστημονική του ομάδα παρακολούθησαν την εξέλιξη 1.400 νηπίων από την ηλικία των δύο ετών μέχρι και το τέλος της εφηβείας τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, πως παρά το γεγονός ότι άργησαν λίγο να μιλήσουν, τα παιδιά αυτά δεν εμφάνιζαν διαφορές από τα υπόλοιπα της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, δεν ήταν πιο ντροπαλά ή επιθετικά αλλά
ούτε παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης.


            “Το γεγονός ότι τα νήπια αναπτύσσουν με καθυστέρηση το λεξιλόγιό τους στην ηλικία των δύο ετών δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για συναισθηματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της ενήλικης ζωής τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά οεπικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζουν αρκετά συχνά αυτά τα νήπια οφείλονται στο γεγονός ότι αισθάνονται απογοητευμένα επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους.
            Παρά το γεγονός ότι αρκετοί γονείς… πανικοβάλλονται όταν τα παιδιά τους δεν ξεκινούν να μιλούν περίπου στα δύο έτη, ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τόσο σπάνια. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το 7% έως 18% των νηπίων δεν αναπτύσσουν αμέσως τις λεκτικές τους δυνατότητες και τα περισσότερα από αυτά καταφέρνουν να “γεφυρώσουν” το χάσμα πριν φτάσουν στο Δημοτικό. Οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν μόνο εάν τα παιδιά δεν καταφέρουν να καλύψουν αυτή τη διαφορά μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Και αυτό γιατί παλαιότερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίμονα γλωσσικά ζητήματα σχετίζονται με ψυχολογικά προβλήματα.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...