5 Αυγ 2011

Τα παιδία παίζει, υποχρεωτικά

Τα παιδιά δεν ασκούνται όσο πιστεύουν οι γονείς τους, γι' αυτό θα πρέπει να τα παροτρύνουμε να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται.

 Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά παίζουν ενεργά (εξαιρούνται δηλαδή τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζονται στον καναπέ ή τον υπολογιστή) για περίπου 30 λεπτά ημερησίως. Δηλαδή περίπου το μισό απ' ότι θα έπρεπε για να παραμένουν υγιή και σε φόρμα ή περίπου το 1/8 του χρόνου που οι γονείς τους πιστεύουν ότι παίζουν (271 λεπτά/ημερησίως).

Ο καθηγητής Peter Helms του Τμήματος Παιδικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Aberdeen προειδοποιεί για τις συνέπειες: "Έχουμε γίνει σαν την Αμερική. Για πρώτη φορά, βλέπουμε διαβήτη σε παχύσαρκα παιδιά". Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα. Τα πιο ενεργά παιδιά από την άλλη, έχουν λιγότερο λίπος στο σώμα τους, κοιμούνται καλύτερα και έχουν ισχυρότερα κόκκαλα και μύες. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η άσκηση τονώνει το πνεύμα ομαδικότητας, βελτιώνει τη διάθεση, καθώς και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Δεν γνωρίζουμε για παρόμοιες έρευνες στην Ελλάδα, ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά δεν απέχουν και πολύ από την ελληνική πραγματικότητα. Γι' αυτό και προτείνουμε ορισμένους τρόπους ώστε ν' αυξήσουμε την ημερήσια άσκηση για εμάς και τα παιδιά μας.
Ευκαιρία για περπάτημα
Τα επίπεδα ρεκόρ της τιμής της βενζίνης αποτελούν την καλύτερη δυνατή δικαιολογία για περπάτημα ή τη χρήση ποδηλάτου. Πηγαίνετε βόλτα στα μαγαζιά, στο πάρκο, στο σχολείο χωρίς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Αυτό το λίγο περπάτημα κάνει καλό στην υγεία τη δική σας και του παιδιού σας. 
Γίνετε το καλό παράδειγμα
Δεν έχει νόημα να λέτε στο παιδί σας να παίζει, όταν σας βλέπει συνέχεια στον καναπέ. Ένα παιδί με παχύσαρκους γονείς έχει 80% περισσότερες πιθανότητες να γίνει κι εκείνο παχύσαρκο ως ενήλικας συγκριτικά με ένα παιδί με κανονικού βάρους γονείς. Παίξτε λοιπόν μαζί του, τρέξτε μαζί στο πάρκο, αθληθείτε, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν έχετε τις ίδιες αντοχές.
Παίξτε με παρέα
Στα παιδιά αρέσει να παίζουν, όχι όμως μόνα τους. Κανονίστε λοιπόν με γνωστούς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας να πηγαίνετε όλοι μαζί για παιχνίδι. Μία άλλη λύση είναι οι παιδότοποι ή οι λέσχες των διαφόρων αθλημάτων.
Αξιοποιήστε τον κήπο σας
Ο κήπος ή η βεράντα μπορούν να γίνουν μίνι-παιδότοποι. Αξιοποιήστε το χώρο για να μπορούν να παίξουν τα παιδιά σας με τους φίλους τους, ειδικά στην περίπτωση που έχετε πισίνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...