Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι τα βρέφη είναι ικανά να λαμβάνουν αποφάσεις υπολογίζοντας τις πιθανότητες ενός γεγονότος, λειτουργώντας σαν μίνι στατιστικολόγοι.
Οι ερευνητές, εξομοιώνοντας τα σενάρια σε υπολογιστή, ήταν σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια τι θα γνώριζε ένα βρέφος σε σχέση με ένα δεδομένο γεγονός, εάν τους δίνονταν συγκεκριμένες πληροφορίες. Η εξομοίωση αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στην παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης που αντιδρά κατάλληλα στα ερεθίσματα, σύμφωνα με τον Josh Tenenbaum, καθηγητή στο ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology). Η μελέτη αυτή επίσης αποκαλύπτει πόσο συνηδειτοποιημένοι είναι οι εγκέφαλοι των βρεφών, αποκάλυψε ο Tenenbaum. Συνέχισε εξηγώντας ότι το συμπέρασμα είναι πως η γνώση των βρεφών για τα διάφορα αντικείμενα δεν προέρχεται από ένστικτο, αλλά είναι αποτέλεσμα ορθολογικής σκέψης, μετά από την ανάλυση των πιθανοτήτων.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως τα βρέφη έχουν γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το περιβάλλον τους. Μία έρευνα του 2009 έδειξε πως βρέφη 6 μηνών είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός φιλικού κι ενός άγριου σκύλου. Όλες αυτές οι έρευνες βασίζονται στη μέθοδο που ονομάζεται "διάψευση προσδοκίας". Οι ερευνητές εξετάζουν το βλέμμα των βρεφών, καθώς αυτά βλέπουν συνηθισμένα και ασυνήθιστα σενάρια. Όταν το βρέφος κοιτάζει για περισσότερη ώρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά: το βρέφος καταλαβαίνει ότι κάτι από αυτό που βλέπει είναι ασυνήθιστο (όπως για παράδειγμα τα μάτια ενός κινούμενου σχεδίου που πετάγονται προς τα έξω). Ο Tenenbaum και οι συνεργάτες του επιθυμούσαν να πάνε λίγο παραπέρα: να ποσοτικοποιήσουν το πόσο "ασυνήθιστο" είναι ένα συμβάν με βάση τις πιθανότητες πραγματοποίησής του. Ήθελαν να ελέγξουν εάν η έκπληξη του βρέφους θα ήταν ανάλογη με το πόσο ασυνήθιστη θα ήταν μία κατάσταση.Ορθολογική σκέψη
Οι ερευνητές δημιούργησαν ορισμένα βίντεο, τα οποία παρακολούθησαν βρέφη ενός έτους. Στα βίντεο αυτά, ορισμένα αντικείμενα αναπηδούσαν μέσα σε έναν κύκλο, από τον οποίο υπήρχε μία μόνο έξοδος (φωτογραφία). Έπειτα, ένα μπλε πέπλο κάλυπτε τον κύκλο και έκρυβε τα αντικείμενα. Στο τέλος, ένα από τα αντικείμενα έβγαινε από τον κύκλο και το μπλε πέπλο έφευγε αποκαλύπτωντας τα εναπομείναντα αντικείμενα.
Η πιθανότητα ενός αντικειμένου να βγει από τον κύκλο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: πόσα αντικείμενα κάθε είδους υπάρχουν, για πόσο διάστημα το πέπλο καλύπτει τον κύκλο, την κίνηση των αντικειμένων και τη θέση στην οποία βρίσκονται πριν καλυφθούν από το πέπλο. Για παράδειγμα, εάν ένας κύβος βρίσκεται κοντά στην έξοδο και το πέπλο παραμείνει για ένα μόλις δευτερόλεπτο, θεωρείς δεδομένο ότι ο κύβος είναι το αντικείμενο που θα βγει από τον κύκλο. Εάν στο ίδιο σενάριο το πέπλο παραμείνει για 2 δευτερόλεπτα, η θέση του κύβου δεν παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς άλλα αντικείμενα θα έχουν πάρει τη θέση του κοντά στην έξοδο.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι αυτός ο γρίφος δεν δυσκόλεψε τα βρέφη, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η ορθολογική σκέψη ανθίζει από μικρή ηλικία, σύμφωνα με τον Tenenbaum. Ο καθηγητής του ΜΙΤ θέλει να κάνει ακόμα περισσότερες δοκιμές, προσθέτοντας παραμέτρους όπως η τριβή και η βαρύτητα. Επίσης επιθυμεί να επεκτείνουν τις δοκιμές και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου