27 Αυγ 2011

Ομιλία και κατανόηση πάνε πακέτο..










 Εγκεφαλικοί «συγκάτοικοι» είναι η ομιλία και η κατανόηση του λόγου, σύμφωνα με νέα μελέτη..


Άμστερνταμ

Δύο είναι οι βασικές ευθύνες του εγκεφάλου όσον αφορά στην ομιλία: να παράξει τον λόγο και να αντιληφθεί το λόγο. Για χρόνια οι επιστήμονες διαφωνούσαν σχετικά με το αν οι δύο διεργασίες, παραγωγή και αντίληψη του λόγου, ενεργοποιούσαν τις ίδιες ή διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Φως στο μεγάλο ερώτημα ωστόσο έρχεται να ρίξει μια νέα μελέτη ολλανδών επιστημόνων, η οποία έδειξε ότι τελικά η ομιλία και η κατανόηση αυτής μοιράζονται τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.

Εγκεφαλικοί «συγκάτοικοι»

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Donders στο Πανεπιστήμιο Ραντμπούντ στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science», στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε εθελοντές που είτε επαναλάμβαναν, είτε άκουγαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ειδικοί εντόπισαν την ενεργοποίηση των ίδιων εγκεφαλικών περιοχών. Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, τα ενδιαφέροντα ευρήματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν νέες θεραπευτικές οδούς για άτομα με προβλήματα ομιλίας.

Επιπλέον, τονίζουν ότι βάσει των ευρημάτων τους είναι αναμενόμενο ένα άτομο που παρουσιάζει προβλήματα στην παραγωγή του λόγου να έχει προβλήματα και στην κατανόησή του και αντίστροφα. Το παραπάνω εν πολλοίς ισχύει, ωστόσο είναι δυνατόν να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι πολλές διαφορετικές διεργασίες που αφορούν το γλωσσικό σύστημα, όπως π.χ. η κατανόηση της σημασίας ή της γραμματικής του λόγου, μπορούν ως ένα βαθμό να εμφανίζουν προβλήματα μονομερώς» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Λάουρα Μενέντι, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...