7 Σεπ 2011

Λιγότερο δημιουργικά και ευφάνταστα τα σημερινά παιδιά;

Όλοι μας συγκρίνουμε τη νεολαία της κάθε εποχής με τους νέους της εποχής μας. Σχεδόν πάντα, το συμπέρασμα είναι ότι στην εποχή που εμείς ήμασταν παιδιά, τα παιδιά ήταν πολύ καλύτερα από τα σημερινά: τα σημερινά παιδιά είναι στενόμυαλα και λιγότερο δημιουργικά σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτό μπορεί να μοιάζει με την άποψη ενός στενόμυαλου ενήλικα, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που την τεκμηριώνουν.
Η Δρ. Kyung Hee Kim του Κολλεγίου William and Mary των ΗΠΑ, μελέτησε περίπου 300.000 τεστ δημιουργικότητας των τελευταίων 40 ετών. Το συμπέρασμά της είναι ότι από το 1990 και μετά, τα παιδιά γίνονται ολοένα και λιγότερο ικανά να παράγουν πρωτότυπες και ασυνήθιστες ιδέες. Επίσης, έχουν λιγότερο χιούμορ και είναι λιγότερο ευφάνταστα.

Τι συνέβη λοιπόν; Κατάφερε η σύγχρονη κοινωνία να σβήσει τη σπίθα της δημιουργικότητας των παιδιών;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η δημιουργικότητα είναι έμφυτη, άρα δε γίνεται να χαθεί. Ωστόσο, χρειάζεται να καλλιεργηθεί. Κάτι το οποίο δεν βοηθούν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία "δεν αφήνουν πολύ χώρο για πρωτότυπη, ξεχωριστή και διαφορετική σκέψη" σύμφωνα με τον Ronald Beghetto, Δρ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ο ίδιος αφήνει περιθώριο ελπίδας, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι νέοι σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά δημιουργικοί, κάτι το οποίο φαίνεται από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, με βάση τα οποία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα δημιουργικά όταν παίζουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί είναι ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα (αναφέρονται στο αμερικάνικο, σίγουρα όμως τις χρειάζεται και το ελληνικό), οι οποίες να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...