7 Σεπ 2011

Βασική κατάρτιση στο PECS

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων διοργανώνει διήμερο σεμινάριο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 για το Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων (PECS).

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Λογοπεδικούς, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Δασκάλους, κ.λ.π.) καθώς και σε γονείς παιδιών με αυτισμό.


Περίληψη Σεμιναρίου:


Αυτή η εντατική διήμερη εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί για να διδάξει στους συμμετέχοντες πώς να εισάγουν κατάλληλα το Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων (PECS).

Το σεμινάριο ξεκινά με μια περίληψη της θεωρίας της εκπαιδευτικής μεθόδου της Pyramid για να παρουσιάσει τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα αποδοτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Επίσης, το σεμινάριο περιλαμβάνει μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση των παραδοσιακών γλωσσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για μη ομιλούντα άτομα και συζήτηση για το πώς θα δομηθούν τα στάδια της μεθόδου PECS δημιουργώντας άφθονες επικοινωνιακές ευκαιρίες.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να εισάγουν τα έξι Στάδια του PECS, συμπεριλαμβανόμενων των επιθετικών προσδιορισμών, μέσω μιας αναλυτικής παρουσίασης των Σταδίων, με πραγματικά παραδείγματα μέσα από βίντεο για πρακτική σε μικρές ομάδες.

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν ουσιαστική γνώση στο πώς να εφαρμόζουν το PECS για άτομα με αυτισμό, συναφείς αναπτυξιακές διαταραχές ή περιορισμένες επικοινωνιακές δεξιότητες.

Τι θα μάθετε:

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Pyramid για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων

Στρατηγικές για δημιουργία πληθώρας ευκαιριών για επικοινωνία

Θα γνωρίσετε το PECS και τη σχέση του με παραδοσιακά προγράμματα εκπαίδευσης στην επικοινωνία

Πώς να εισάγετε τα έξι στάδια του PECS χρησιμοποιώντας την συμπεριφοριστική προσέγγιση

Τα κριτήρια για τη μετάβαση από το PECS σε άλλες επικοινωνιακές διόδους.

Εισηγήτριες : Άννα Πλέσσα- Ευτυχία Αραμπίσογλου

Η Άννα Πλέσσα είναι διευθύντρια των εκπαιδευτών-συμβούλων της Pyramid στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πήρε το πτυχίο ψυχολογίας στην Αθήνα το 1997 και το μεταπτυχιακό της στη σχολική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Manchester το 2000. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω στην διάγνωση και την παρέμβαση σε σχέση με τις μαθησιακές δυσκολίες και τον αυτισμό. Έχει δουλέψει ως ψυχολόγος στην Αγγλία, όπου απέκτησε ευρεία πείρα στην εφαρμογή προγραμμάτων βασισμένων στην ανάλυση της εφαρμοσμένης συμπεριφοράς (ABA), και έχει δουλέψει με πολλά παιδιά, γονείς και επαγγελματίες. Στην πορεία της στην Αθήνα έγινε εκπαιδευτής του Portage. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια είναι επίσης η κλινική εκπαιδεύτρια και διευθύντρια του κέντρου «ΜΟΝΟΡΟΔΙ» (Επιστημονικό Kέντρο Ανάπτυξης Παιδιού & Εφήβου). Η κλινική της δουλειά εποπτεύεται συστηματικά από αναλυτές συμπεριφοράς (Director Dr Lavigna, Institute of Applied Behavional Analysis), από τους οποίους εκπαιδεύεται για να εφαρμόζει τις μαθησιακές αρχές της εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς (ΑΒΑ). Η δουλειά της εφαρμόζεται στην εκπαίδευση οικογενειών και ειδικών. Ανήκει στο συμβούλιο των διπλωματούχων αναλυτών συμπεριφοράς του BACB (Συμβούλιο Διπλωματούχων Αναλυτών Συμπεριφοράς) από το 2006. Ως σύμβουλος του PECS έχει αποκτήσει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη χρήση του PECS και διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης σε ειδικούς για την χορήγηση του PECS και άλλων προγραμμάτων. Τα τελευταία 4 χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα έχει προσκληθεί να εκπαιδεύσει επαγγελματίες σε όλη την χώρα και σκοπεύει να συνεχίσει να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα, για να στηρίξει το εκπαιδευτικό σύστημα με τον ελληνικό και κυπριακό πληθυσμό.

Η Ευτυχία Αραμπίσογλου είναι Λογοθεραπεύτρια και εργάζεται στο Επιστημονικό Κέντρο Παιδιού & Εφήβου «Μονορόδι» από το Σεπτέμβριο του 2004. Πήρε το πτυχίο της Λογοθεραπείας από το ΤΕΙ Πάτρας τον Οκτώβριο του 2003. Από το 2004 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει και τα 3 μέρη των Σεμιναρίων Εκπαίδευσης για την Εφαρμογή του PECS και έχει πια τον τίτλο της Εκπαιδεύτριας στο PECS. Έχει συμμετάσχει στο δεκαπενθήμερο Καλοκαιρινό Εντατικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης παιδιών στο PECS στο Brighton της Αγγλίας και γενικότερα τα τελευταία 3 χρόνια συμμετείχε ως βοηθός και εκπαιδευόμενη για τη διεξαγωγή των 2-ήμερων Βασικών Σεμιναρίων Εκπαίδευσης για την Εφαρμογή του PECS, που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από την Άννα Πλέσσα. Σήμερα είναι και η ίδια επίσημη εκπαιδεύτρια PECS. Επίσης, απέκτησε το πτυχίο του «Εφαρμοστή του PECS» (Implementer) τον Αύγουστο του 2008. Στο «Μονορόδι» εργάζεται συστηματικά ως Λογοθεραπεύτρια και ως Εφαρμοστής PECS, έχοντας συνεχόμενη εποπτεία από την κα. Πλέσσα, και είναι υπεύθυνη του PECS Classroom στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει ως κύρια εκπαιδεύτρια στα 3 καλοκαιρινά εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης στο PECS που έχουν γίνει στη Ζάκυνθο (2007-2009). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια, που αφορούσαν τόσο στις αναπτυξιακές διαταραχές όσο και σε άλλες διαταραχές που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης. Τον Απρίλιο του 2007 παρουσίασε εργασία με θέμα «Η εφαρμογή του PECS: η σκοπιά των εκπαιδευτών» στο παγκόσμιο συνέδριο PECS στην Αμερική υπό την εποπτεία και με τη συνεργασία της Άννας Πλέσσα. Τέλος, έχει εκπαιδευτεί στη λειτουργική ανάλυση συμπεριφοράς (FBA) και στην εφαρμογή Θετικών συμπεριφοριστικών προγραμμάτων (Positive Behavior Support Plans), καθώς και στο Εκπαιδευτικό Μοντέλο Pyramid, ώστε τα προγράμματα να έχουν νόημα για το ίδιο το παιδί και την οικογένεια. Από φέτος λειτουργεί ως επόπτρια προγράμματος στο «Μονορόδι» στα τμήματα διδασκαλίας του PECS, καθώς και στα τμήματα των κοινωνικών-επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών με ΥΛΑ & σύνδρομο Άσπεργκερ


Κόστος Συμμετοχής:350€ Για όλες τις κατηγορίες.


Η Εγγραφή περιλαμβάνει: Παρακολούθηση του σεμιναρίου, εκπαιδευτικό υλικό βιβλίο και σημειώσεις PECS, καφέ-ελαφρύ γεύμα και βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου.

Διαδικασία εγγραφής:


Τηλεφωνική κράτηση θέσεως στην υπεύθυνη του σεμιναρίου.

1. Συμπλήρωση του εντύπου εγγραφής και κατάθεση (ονομαστική) 50% του συνολικού ποσού (175€) έως 12/09/11 στην γραμματεία του Κέντρου Ημέρας ή στον ακόλουθο τραπεζικό Λογαριασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ: 216/296099-06 δικαιούχος λογαριασμού: Ελληνική Εταιρία Αυτιστικών Ατόμων. (Οποιεσδήποτε τραπεζικές επιβαρύνσεις βαρύνουν τους συμμετέχοντες. Προσωπικές επιταγές δεν γίνονται δεκτές). Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού μέχρι τις 29 /09/11

2. Πριν γίνει η κατάθεση να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη του σεμιναρίου. Στο αντίγραφο του καταθετηρίου να αναγράφεται το όνομα του συμμετέχοντος.

3. Αποστολή με fax ή με e-mail το αντίγραφο του καταθετηρίου.

4. Ακυρώσεις Εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Γίνονται δεκτές αντικαταστάσεις ονομάτων.

Διαδικασία επιβεβαίωσης:

Μετά από την παραλαβή του εντύπου εγγραφής και εφόσον γίνει και η κατάθεση θα ακολουθήσει επιβεβαίωση από την γραμματεία του σεμιναρίου, τηλεφωνικά ή με e-mail. Εάν δεν ακολουθήσει επιβεβαίωση εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία του σεμιναρίου.

Πληροφορίες–Γραμματεία σεμιναρίου: Κέντρο Ημέρας Ε.Ε.Π.Α.Α. Θεσσαλονίκης., Βερατίου 5, πίσω από τον Σιδ. Σταθμό Θεσσαλονίκης τηλ./fax 2310 241 287, ηλεκτρονική διεύθυνση thess_seminar@autismgreece.gr

Υπεύθυνη σεμιναρίου: Παπαδοπούλου Αντιγόνη
Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00.-16:00, Τρίτη-Τετάρτη 14:00-21:00 Παρασκευή 10:00-15:00

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...