18 Οκτ 2011

Διακρίνει όλα τα χρώματα;


Γύρω στην ηλικία των 4 ετών μπορεί να γίνει μία ασφαλής πρόγνωση της αχρωματοψίας στα παιδιά, που πολλές φορές έχει να κάνει με την κληρονομικότητα, που υπάρχει στην οικογένεια.

Ο γονέας συνήθως αντιλαμβάνεται δυσκολία εκ μέρους του παιδιού να αντιληφθεί τα χρώματα και, παρά το πρώιμο της ηλικίας, ο οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση.

Η αχρωματοψία είναι η ανικανότητα ορισμένων τμημάτων του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζονται κώνοι, να διακρίνουν και να διαφοροποίησουν κάποια χρώματα, όπως το κόκκινο από το πράσινο ή το μπλε χρώμα από κίτρινο, ή και τα δύο.

Είναι πιο συχνή στα αγόρια, επειδή αφορά γονίδια που βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα.

Ο βαθμός της αχρωματοψίας μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί και ο βαθμός της συνήθως καθορίζεται, όταν το παιδί είναι πλέον ικανό να συνεργαστεί στην εξέταση με τις ειδικές κάρτες.

Ευτυχώς, το μειονέκτημα, που έχουν τα παιδιά και μετέπειτα ενήλικες εξαιτίας της αχρωματοψίας δεν είναι τέτοιο που να τα εμποδίζει από όλα όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά, που δεν έχουν αντίστοιχο θέμα.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό αποκλείει κάποιες επιλογές σταδιοδρομίας, όπως πχ το να ακολουθησει το επαγγελμα του πιλότου αεροπλάνου.

Για τα παιδιά, το θέμα είναι ότι πρέπει να έχει ενημερωθεί σχετικά ο εκπαιδευτικός τους, για να μη νιώθουν άβολα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...