18 Οκτ 2011

Μη επεμβατική τεχνική εμβρυϊκού γονιδιακού ελέγχου, ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μη επεμβατική μέθοδο για να ελέγχουν για γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα που προορίζονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.


Η υφιστάμενη μέθοδος εξέτασης περιλαμβάνει την λήψη κυττάρων από το ίδιο το έμβρυο, κάτι που ενέχει κίνδυνους. Ωστόσο, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την Δρ Ελπίδα Φραγκούλη υποστηρίζουν ότι μπορούν να διενεργήσουν έλεγχο σε δείγμα κυττάρων που περιβάλλουν το γονιμοποιημένο ωάριο και τα οποία συνήθως απορρίπτονται.

Το τεστ μπορεί να δώσει απαντήσεις και για καταστάσεις όπως η πιθανότητα απόκτησης παιδιού με σύνδρομο Down. Επίσης, πλεονεκτεί όχι μόνο ως προς την ελάχιστη επεμβατικότητα, αλλά και ως προς το χαμηλό κόστος του.

«Στην ωοθήκη τα ωάρια περιβάλλονται από ένα ‘σύννεφο’ μικροσκοπικών κυττάρων, γνωστά ως κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λοφίσκου. Αυτά συνήθως αφαιρούνται από τα ωάρια κατά την διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και πετιούνται, επομένως είναι εύκολο να τα συλλέξουμε για ανάλυση», εξηγεί η Δρ Φραγκούλη.

Η ομάδα της, εξέτασε κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λοφίσκου από 26 γυναίκες που υποβάλλονταν σε γενετικό έλεγχο πριν ακολουθήσουν αγωγή για εξωσωματική γονιμοποίηση. Εντοπίστηκαν ανωμαλίες στα κοκκιώδη κύτταρα που φάνηκαν να αντιστοιχούν σε γενετικά λάθη στα ωάρια που περιέβαλλαν.

«Είμαστε ακόμη στο στάδιο εδραίωσης της χρησιμότητας των γονιδίων αυτών ως μη επεμβατικούς δείκτες της χρωμοσωμικής κατάστασης και ποιότητας του ωαρίου. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον ότι αρκετά εξ αυτών των γονιδίων εμπλέκονται σε ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες των κοκκιωδών κυττάρων και του ωαρίου που περιβάλλουν, όπως η κυτταρική σηματοδότηση και ρύθμιση, η ορμονική ανταπόκριση και ο κυτταρικός θάνατος, επομένως ρίχνουν ‘φως’ στις γενετικές ρίζες της χρωμοσωμικής ανωμαλίας», εξηγεί η ερευνήτρια.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...