2 Οκτ 2011

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει την πιπίλα


Ο θηλασμός της πιπίλας θεωρείται μια απολύτως φυσιολογική συνήθεια για βρέφη και νήπια καθώς προσφέρουν σ΄ αυτά αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας. Η παράταση της όμως πέραν της ηλικίας των 4-5 ετών θεωρείται ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα.
Πριν αναφερθούμε σε τρόπους διακοπής της συνήθειας του θηλασμού της πιπίλας καλό θα είναι οι γονείς να γνωρίζουν ότι:

• Δεν πρέπει να προσφέρεται πιπίλα σε νεογέννητα τα οποία σιτίζονται με μητρικό γάλα, καθώς θεωρείται ότι η χορήγηση πιπίλας πριν την συμπλήρωση του πρώτου μήνα υπονομεύει την επιτυχή συνέχιση του μητρικού θηλασμού.

• Δεν πρέπει να προσφέρεται πιπίλα στο βρέφος προκειμένου να ανασταλεί γεύμα.

• Δεν επιτρέπεται να ασκηθεί στο βρέφος πίεση προκειμένου να πάρει πιπίλα.

• Καλό είναι η χορήγηση της πιπίλας να περιορίζεται στις ώρες του ύπνου και όχι για να ηρεμήσουν ένα παιδί που έχει ανάγκη από συντροφιά και ανθρώπινη επικοινωνία.

• Όσες πιο πολλές ώρες έχει το παιδί την πιπίλα τόσο πιο δύσκολη και επώδυνη διαδικασία για το παιδί και την οικογένεια είναι η διακοπή της.

Η διακοπή μπορεί να επιτευχθεί είτε αμέσως με το να την εξαφανίσουν οι γονείς είτε σταδιακά με αντικατάσταση για παράδειγμα της παλιάς πιπίλας με μια καινούργια πολύ μικρότερη ή με τη μερική καταστροφή της.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να την εξαφανίσετε φροντίστε το παιδί να μην μένει μόνο του, να έχει πάντα παρέα και να ασχολείται με παιχνίδια που ταιριάζουν στην ηλικία του. Ενημερώστε το με απλά λόγια για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η «πονηρή πιπίλα» στα άσπρα δόντια και το όμορφο χαμόγελό του. Επαινέστε το για την προσπάθεια του να νικήσει την «πονηρή πιπίλα» . Μην του κάνετε παρατηρήσεις και το μαλώνετε αν τη ζητά ή είναι θλιμμένο, αυτήν ακριβώς τη στιγμή χρειάζεται την συμπαράσταση σας και την αμέριστη αγάπη σας.
Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν τις πρώτες βραδιές είναι απαραίτητη η παρουσία της μητέρας ή του πατέρα που θα του κρατά το χέρι, λίγη απαλή μουσική, μερικά ευχάριστα καινούργια παραμύθια και πολλή αγάπη.

Πάντοτε να έχετε υπόψιν ότι ο τρόπος που θα επιλέξετε για την διακοπή της πιπίλας πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς την προσωπικότητα του και τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...