26 Οκτ 2011

Η ουσία ΒΡΑ σχετίζεται με την επιθετικότητα των κοριτσιών

Μελέτη κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων, έφερε στο φως τα αποτελέσματα της συχνής χρήσης μιας κοινής ουσίας, η οποία βρίσκεται σε αρκετά αντικείμενα, όπως είναι τα μπιμπερό, οι κονσέρβες ή και τα CD.

Τα παιδιά, που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) –έτσι ονομάζεται η ουσία αυτή- κατά την περίοδο που βρίσκονται στην κοιλίτσα της μανούλας τους, εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ πιο ευάλωτα σε τέτοια χημικά φαίνεται να είναι τα κορίτσια.
Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο σκληρά, αλλά υπάρχει και στα τοιχώματα των κονσερβών, τα μπουκάλια (π.χ. του νερού), καθώς και στα άκρα των πιρουνιών και των μαχαιριών!

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, ακόμα και σχετικά μικρές ποσότητες τέτοιων ουσιών, είναι σε θέση να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα όμως, βρέθηκε ότι, οι μητέρες, στις οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανιχνεύθηκαν υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ, έρχονταν αντιμέτωπες με υπερκινητικά, επιθετικά, αγχώδη ή και καταθλιπτικά κοριτσάκια, τα οποία και δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν ή να τα επαναφέρουν στην τάξη εύκολα!

Η διάκριση αυτή ανάμεσα στα κορίτσια και στα αγόρια, όπως λένε οι ερευνητές, οφείλεται στις θηλυκές ορμόνες, που τα καθιστούν και πιο ευαίσθητα στη χημική αυτή ουσία και στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει αυτή στη συμπεριφορά των παιδιών.

Η συμβουλή των ειδικών προς τις μέλλουσες μαμάδες λοιπόν, έγκειται στη μείωση της έκθεσής τους σε διάφορα χημικά (όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό), κάνοντας περικοπές ακόμα και στην κατανάλωση τροφίμων, που βρίσκονται σε κονσέρβες ή πλαστικές συσκευασίες.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...