17 Νοε 2011

Γονείς... προσοχή!

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κανείς ο τέλειος γονιός και δυστυχώς δεν δίνονται από πουθενά οδηγίες που να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν κάποια λαθάκια τα οποία κάνουν οι περισσότεροι γονείς και ενδεχομένως, εάν κάποιος ενημερωθεί για αυτά, την επόμενη φορά να το σκεφτεί δεύτερη φορά πριν ακολουθήσει τον ίδιο λάθος δρόμο.

Βεβαίως και είναι πολύ δύσκολο να έχει ένας άνθρωπος συνεχώς την προσοχή σου στραμμένη σε ένα παιδί και να εξασφαλίσει -με κάποιο τρόπο- ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό «παρατράγουδο».

Όμως, σύμφωνα με τους παιδίατρους υπάρχει μια λίστα με πέντε πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται από τους γονείς, αλλά συνήθως τα κάνουν :

1. Πρόωρη αλλαγή καθίσματος στο αυτοκίνητο.
Στους περισσότερους γονείς αρέσει να μετακινούν τα παιδάκια τους από το σωστό κάθισμα του αυτοκινήτου, στο αμέσως επόμενο –που σημειωτέων είναι για μεγαλύτερες ηλικίες- πολύ νωρίτερα από όσο θα έπρεπε. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του παιδιού!

2. Κουνιστό κάθισμα.
Είναι απόλυτα κατανοητό να μη θέλει ο γονιός να ανησυχήσει το μωράκι του που κοιμάται στο κουνιστό του κάθισμα ή σε κάποιο άλλο παιδικό ριλάξ με ταλάντευση… και ας μη γελιόμαστε όλοι σκέφτονται τα κλάματα και την ταλαιπωρία που θα ακολουθήσει εάν το αγγελούδι τους ξυπνήσει. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση από το κουνιστό «κρεβατάκι» -ή οποιοδήποτε άλλο ακατάλληλο μέρος που μπορεί να έχει αποκοιμηθεί το μωρό- στην κούνια του, κρίνεται επιβεβλημένη μια και με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικοί για την υγεία του κίνδυνοι, όπως αυτός του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

3. Εκπαιδευτική τηλεόραση.
Κανένα μωρό δεν πρόκειται να μετατραπεί σε Αϊνστάιν εάν απλά παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ! Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να κρατήσει, όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια, το παιδί μέχρι την ηλικία των 2 ετών μακριά από οποιοδήποτε τηλεοπτικό προϊόν.

4. Ύπνος μπρούμυτα.
Τα μωρά δεν πρέπει επουδενί να κοιμούνται μπρούμυτα, αλλά ανάσκελα. Βέβαια, όταν το μωράκι είναι ξύπνιο, μπορεί να μείνει για λίγο μπρούμυτα. Αυτό το βοηθά να τεντωθεί, αλλά και να προσπαθήσει να μπουσουλίσει. Πάντα όμως με επίβλεψη.

5. Μικροκύματα.

Μπορεί να πρέπει να ζεσταθεί το γάλα μέσα στη μέση της νύχτας ή εν μέσω πολλών και διαφόρων εργασιών, παρόλα αυτά όμως, πρέπει να γίνει με τον κλασσικό τρόπο και όχι σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα επιδρούν επάνω στο πλαστικό μπουκάλι του μπιμπερό, με αποτέλεσμα κάποια από τα χημικά του να εισχωρούν στο γάλα που περιέχεται σε αυτό.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...