30 Νοε 2011

Αντιψυχωτικά φάρμακα συνδέονται με την πρόκληση διαβήτη


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση διαταραχών όπως το διπολικό σύνδρομο και ο αυτισμός στα παιδιά, συνοδεύονται από αυξημένες πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη.


Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει τα αντιψυχωτικά φάρμακα δεύτερης γενιάς με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε ενήλικες. 
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και στην περίπτωση αρκετών παιδιών. Μέχρι σήμερα, το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι τα φάρμακα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση του βάρους των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν αντιψυχωτικά φάρμακα έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, συγκριτικά με παιδιά που δεν λαμβάνουν ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα, 3/1.000 παιδιά που λάμβαναν φάρμακα όπως τα Risperdal, Zyprexa, Seroquel και Abilify εμφάνισαν διαβήτη. Το αντίστοιχο ποσοστό για παιδιά που δεν λάμβαναν φάρμακα ήταν 0,8/1.000. 

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε παιδιά με διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια ή παιδιά με αυτισμό που είναι ευερέθιστα και επιθετικά. Επίσης, χορηγούνται σε παιδιά με ΔΕΠΥ, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Την ευθύνη της έρευνας είχε το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά περισσότερες από 74.000 περιπτώσεις παιδιών ηλικίας πέντε έως 18 ετών. Από αυτά, τα 9.636 παιδιά λάμβαναν κάποιο από τα δεύτερη γενιάς αντιψυχωτικά φάρμακα και τα 57 από αυτά διαγνώστηκαν με διαβήτη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...