8 Νοε 2011

Μαμά...Κουνιέται το δοντάκι μου!

Και ξημερώνει ο θεός τη μέρα που το 6χρονο παιδάκι σας έρχεται με αναφιλητά και σας λέει ότι κουνιέται το δοντάκι του. Όσο και αν ακουστεί ‘χαριτωμένη’ μια τέτοια δήλωση οι γονείς δεν πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι το παιδί τους εκείνη τη στιγμή ‘ζει το δράμα του’ και θα πρέπει να το καθησυχάσουν.

Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί ότι η ‘αλλαγή’ των δοντιών του είναι μια φυσιολογική διαδικασία και τους συμβαίνει γιατί απλά ‘μεγαλώνουν’. Μην βιαστείτε να πάρετε σπάγγο για να τραβήξετε το δόντι του παιδιού σας κλείνοντας με δύναμη την πόρτα! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το τρομάξετε. Δώστε στο παιδί σας το χρόνο που χρειάζεται για να αποδεχθεί την κατάσταση.

Τα ‘μωρουδίστικα’ δόντια αρχίζουν να πέφτουν κατά κανόνα περίπου στην ηλικία των 5-6 χρόνων και συνεχίζουν μέχρι και το 13ο. Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια είναι εκείνα που ‘αλλάζουν’ δόντια πιο γρήγορα από ότι τα αγόρια. Το παιδί σας (ούτε και εσείς) θα πρέπει να αισθάνεται άγχος αν η διαδικασία της αλλαγής έχει ξεκινήσει ή καθυστερήσει σε σύγκριση με άλλα συνομήλικα παιδάκια. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό σώμα και κάθε σώμα αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Αποφύγετε κοροϊδευτικά σχόλια τύπου ‘φαφούτης’ (και υποκοριστικά της λέξης) που θα κάνουν το παιδί σας να νοιώσει άσχημα. Εξηγήστε του ότι η αλλαγή είναι παροδική και ότι για κάθε δόντι που ΄πέφτει’ φυτρώνει στη θέση του ένα άλλο πολύ πιο υγειές και πιο δυνατό.

Μάθετε στο παιδί σας τη σπουδαιότητα της σωστής φροντίδας των δοντιών από πολύ νωρίς και ενθαρρύνετε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για προληπτικές εξετάσεις.

Και τι καλύτερο...να σας το ξεπληρώσει με ένα υπέροχο χαμόγελο!

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...